Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ce A Patit?
Sinapse > Gospodarul agnostic > Zice lumea că-s beţiv, eu doar beau intempestiv
Pages: 1, 2
TataBobu
Se da: un vin luat de la Focsani, gustat acolo. Parea a fi exact intre demisec si demidulce. Un vin usor, fara nici un gust remanent neplacut. Vinul a fost gustat inainte de a incepe turnatul, si pe parcursul umplerii butoaielor. In tot acest timp a curs prin acelasi tuturoi, si a fost foarte bun. Butoaiele in care a fost transportat fusesera spalate cu simt de raspundere inainte.
Treaba sta in felul urmator: cand am ajuns in Bucuresti aveam butoaiele susmentionate si o sticla de plastic cu vin. Butoaiele au fost varate intr-un subsol, evident inchise etans si pline pana sus, iar din sticla respectiva s-a gustat, s-a decretat vinul ca fiind foarte bun, iar apoi a fost varata cu forta in frigider. O saptamana mai tarziu vinul respectiv a dezvoltat un gust remanent ciudat, undeva intre drojdie si otet foarte diluat. Gustul la inghitire a ramas acelasi ca inainte, la "plimbat prin gura" pare usor acru. Culoarea vinului nu s-a modificat.
Vazand ca asa sta treaba cu vinul din sticla, am scos si dintr-un butio ceva vin care - culmea - avea acelasi gust nasol.
Se cere: ce dracu' a patit si ce pot sa-i fac? Sunt in buda rau cu treaba asta.
toma
butoaie de lemn sau plastic ?
TataBobu
Doua butoiase de aluminiu si doua de inox, toate folosite cu succes anii trecuti la depozitatul vinoaselor.
asarban
1
raducu68
io zic sa iei muulta bere.
Mihai
faine sfaturi, 6 luni, bere... te mai tin aia cu sala musiu? ca o nunta fara vin e ca... nu stiu ce sa mai zic. nu vreau sa iti bag in cap idei, da esti sigur ca vinul ala e din struguri? de ani de zile ocolesc cramele cu vin 'varsat' de panciu ca am patit-o odata, mi-am dat seama ca sunt facatura. cand am patit-o odata cu un vin facut acasa(au stropit aia de la care am cumparat strugurii cu nustiuce si dupa ce s-a oprit din fiert avea un miros pregnant de besina, s-avem pardon de topic, ceva cu sulf); am dus probe la un laborator si dupa indelungi parlamentari singura solutie a fost asteptat cateva luni, decantat si distilat...

fugi la recas urgent si aprovizioneaza-te ori fa ca zite, cauta un angrosist bun si ia la butelie(ea parca a luat direct de la aia de la restaurant). si la butelie am inteles ca se fac multe matrapazlacuri, vin cu reclama beton, peste 10 ron sticla da'.... nu imbata, e din pastile. sper sa nu fiu doar un zvonar cu chestiile astea..

nik1965
Nu cred ca e vin din productia curenta pentru ca nu prea s-au cules viile, iar de la cules la vin e cale lunga.
Cit de bine il cunosti pe cel de la care ai luat vinul? Expune-i problema si vezi ce zice.
Sunt doua variante:
-daca e vin de anu trecut atunci cind a fost mutat vinul a inceput sa fermenteze din nou (schimbat mediu, oxigenat, etc) si evolutia poate sa nu fie imbucuratoare, deci consum imediat, sau aplicat un tratament de stopare, dar nu prea poti sa il consumi repede
-a doua varianta ar fi ca nu prea are tangenta cu strugurii (scapa de el imediat)

Ake
Modificarea gustului fara schimbarea culorii ma face sa ma gandesc ca a fost ajutat cu ceva chimicale.

PS. E o mare problema in zona Focsaniului acum cu falsii producatori de vin. Practic astia sparg piata cu apa cu zahar si arome. Producatorii de vin adevarat sunt aproape obligati sa recurga si ei la falsuri, pentru ca nu-si acopera costurile. In plus, 99% din cumparatori nu au o educatie a gustului, si in general vinul fals e muuult mai "gustos" decat cel adevarat, deci mult mai cautat. Daca vreti, e un fenomen similar cu cel de pe piata sucurilor de fructe, in special cel de portocale, unde sucurile sintetice sunt mult mai "apreciate" decat cele naturale, pentru ca au un gust "natural" mult mai puternic.
raducu68
bobule, daca tre'sa-l consumi urgent da-ne un semn, sa vedem ce putem face.
vezi ca poti sa amani nunta daca trebuie, dai anunt pe okazii dot ro cum c-o vinzi la pachet.
nik1965
QUOTE(raducu68 @ Sep 18 2006, 12:15 PM) [snapback]35350[/snapback]

vezi ca poti sa amani nunta daca trebuie, dai anunt pe okazii dot ro cum c-o vinzi la pachet.

Cu vin de Focsani ...
maddan
Io nu prea inteleg...

Da' vinu' din comert, la sticla, ce-are?

Nu m-as chinui cu vinuri din astea, butoaie si alte alea, sa mor io! tongue.gif

La cat timp si efort pierzi, chiar ca nu merita, bre!
asarban
JUST!
TataBobu
Revin cu oaresce amanunte. Vinul e de anul trecut. Am impresia ca ce se intampla cu el e fie o noua fermentare, daca-i posibil asa ceva, fie o depunere de sedimente agitate la trasul din butoi si la transport. Oricum, Asarban are dreptate: am cacat-o. Imi cam trebuie alt vin. Cred ca voi cauta o feteasca alba cinstita, la sticla, si aia e. Cu asta vad eu ce-oi face.
EDIT: am tras acum din partea "de sus" a unui butoi, si e mai bun decat cel din partea "de jos" (am robinet jos si dop sus). Asta ma face sa inclin spre o depunere de sedimente, ceea ce ar insemna ca vinul a fiert exact in butoiul din care l-am cumparat.
Codrin
QUOTE(TataBobu @ Sep 18 2006, 12:51 PM) [snapback]35365[/snapback]

Cu asta vad eu ce-oi face.

tel.gif

Marius
balos.gif... tel.gif... d.gif
raducu68
bem pe la dop, np
TataBobu
Dupa indelungi dezbateri in Fordul meu interior, am decretat:
vinoasa respectiva mai are sanse pana joi, zi in care se va da verdictul cu privire la posibilitatea de a fi ingurgitat de o sleahta numeroasa de nuntasi. Daca verdictul e negativ, din susnumita licoare se va purcede la fabricarea altor lichide trebuincioase pe langa casa omului (vinars daca se poate, daca nu - otet). Se va cauta vin alb la sticla de trei sferturi (n-am bani sa iau la litru cry.gif ), care va trebui sa fie demisec si usor de baut.
asarban
1
walleye
domnu' bobu te pun eu in contact cu unchiu' tony, angrosist de vinuri, te rezolva el la sigur. mai astepti doua saptamini pina vin acasa, sau e urgent?
raducu68
QUOTE(walleye @ Sep 18 2006, 01:57 PM) [snapback]35387[/snapback]

mai astepti doua saptamini pina vin acasa, sau e urgent?

rad sub masa.gifrad sub masa.gif în uikend are nunta rad sub masa.gifrad sub masa.gif
nik1965
Daca il consumi la sfirsitul acesteisaptamini ai sanse sa nu se inrautateasca mai mult decit acum.
Inainte de a fi servit sa fie tinut la rece.
Mihai
sper ca astia nu boteaza vinul. eu iau de la ei si en gros, varsat cum s-ar zice, sortimentele seci sunt pe gustul meu. daca aud si despre ei ca umbla la vin ar fi inca un myth busted

s-apoi pentru toti aia atinsi de secretul lui bachus, sau cum se chema filmul, se poate arunca blestemul!!!

LE: sper ca e vorba de o fermentare provocata de schimbarea mediului, mai ales a temperaturii(daca era bine tras de pe drojdie, stabilizat, nu trebuia sa se intample asta, nu atat de repede), altfel, citez:

ÎNCHINARE:
Crăpa-le-ar Domnul, – Principe, – ficaţii
Şi setea ogoi-le-ar cu venin,
Căci n-au păreche-n lume blestemaţii:
Crîşmarii care toarnă apă-n vin !

Villon scria asta acum mai bine de 500 de ani
TataBobu
Walleye, multam' de oferta dar pana sambata dimineata respectivul trebuie sa ajunga in frigiderele carciumii.
Asarban, asta-i planul de rezerva, si se va face treabusoara asta vineri daca pica testul de joi. pana atunci mai am un sac de amanunte de pus la punct.
asarban
1
Codrin
Ma ofer cu un subsol considerabil sa urmaresc evolutia vinului. Te sun cand il termin. De urmarit. d.gif
Paulp
Tatabobu, daca s-a apucat sa fermenteze iar, nu mai ai ce-i face (oricum va capata un gust nasol ca nu e in butoi de lemn).
Oricum, pina joi nu se rezolva nimic cu el.
S-ar putea sa te trezesti ca-si schimba si culoarea pina atunci wink.gif
Mai ai o sansa, sa-l tragi ACUM in sticle, si sa le urmaresti daca nu-si schimba culoarea (preferabil era sa faci asta de la inceput).
Oricum, fiind vin de anu trecut (si din ce spui tu ar fi nobil) trebuia tratat pina acum. (Tratamentu se face cu bisulfit de nu stiu ce).

Mai e o problema, anu trecut s-a facut foarte putin vin, si de calitate slaba...
Stiu asta pentru ca tot vinu lu tata (cit a reusit sa mai culeaga), care e doar Riesling si Feteasca, s-a stricat (si-a schimbat culoarea si gustul sad.gif ).
Sorry, dar mai bine dai fuga la Metro - Selgros si ce mai aveti pe-acolo si iei un vin nou.
nik1965
QUOTE(Paulp @ Sep 18 2006, 05:18 PM) [snapback]35450[/snapback]

Mai ai o sansa, sa-l tragi ACUM in sticle, si sa le urmaresti daca nu-si schimba culoarea (preferabil era sa faci asta de la inceput).

Si ca sa fii sigur ca tratezi oaspetii cu vin bun inainte de nunta iei toate sticlele la degustat. Asta ca sa fii sigur ...
alex275
Avea Dacu dreptate. Ma ghidez dupa miros!

QUOTE(TataBobu @ Sep 18 2006, 10:49 AM) [snapback]35328[/snapback]

Doua butoiase de aluminiu si doua de inox, toate folosite cu succes anii trecuti la depozitatul vinoaselor.

N-ai treaba. Nu se foloseste aluminiu la depozitarea vinului. Lemnul sau stomacelul!

QUOTE(asarban @ Sep 18 2006, 11:00 AM) [snapback]35333[/snapback]

sau dud dat cu catran

Domnu', ala-i mai bun la "colectarea" tuicii.

QUOTE(Ake @ Sep 18 2006, 11:46 AM) [snapback]35339[/snapback]

Modificarea gustului fara schimbarea culorii ma face sa ma gandesc ca a fost ajutat cu ceva chimicale.

Cin' le paste, le cunoaste. smile.gif
Lasand caterinca, absolut corecta afirmatia.

QUOTE(maddan @ Sep 18 2006, 12:49 PM) [snapback]35362[/snapback]

Io nu prea inteleg...

Da' vinu' din comert, la sticla, ce-are?

Nu m-as chinui cu vinuri din astea, butoaie si alte alea, sa mor io! tongue.gif

La cat timp si efort pierzi, chiar ca nu merita, bre!

QUOTE(asarban @ Sep 18 2006, 12:50 PM) [snapback]35364[/snapback]

JUST!

Daca stii ce si cum, stii tu, te ghideaza barna.... nu-i chiar asa de rau.

QUOTE(TataBobu @ Sep 18 2006, 01:28 PM) [snapback]35374[/snapback]

Dupa indelungi dezbateri in Fordul meu interior, am decretat:
vinoasa respectiva mai are sanse pana joi, zi in care se va da verdictul cu privire la posibilitatea de a fi ingurgitat de o sleahta numeroasa de nuntasi. Daca verdictul e negativ, din susnumita licoare se va purcede la fabricarea altor lichide trebuincioase pe langa casa omului (vinars daca se poate, daca nu - otet). Se va cauta vin alb la sticla de trei sferturi (n-am bani sa iau la litru cry.gif ), care va trebui sa fie demisec si usor de baut.

Presupunand prin absurd ca te casatoresti o singura data-n viata, nunta ta, merita un vin bun. Zic si io....

QUOTE(asarban @ Sep 18 2006, 03:28 PM) [snapback]35410[/snapback]

SEF!
da-l la canal!

Da te-ai gandit mult? Ia uite aici:
bion
Am citit posturile si am ras cu lacrimi. Imi pare rau ptr. tanarul ginerica dar a luat o teapa de zile mari (o sa aiba ce povesti la nepoti). Daca ala e vin insemna ca eu pis coniac de 7 stele. Copile fa rost iute de ceva vin din comert ala chiar daca e facut din pilule arata bine cat e in garantie si daca mesenii au bagat destula tarie la inceput o sa bea fericiti si vinu`. Dar dupa nunta cu tot alaiul as organiza o potera pana la negustor si i-as aranja definitiv negustoria impodobindu-i teascu cu boasele lui atrnate pe el. jumpy.gif

Cu stima bion
BAFTA!
asarban
1
TataBobu
rad sub masa.gif
horace
QUOTE(TataBobu @ Sep 18 2006, 01:28 PM) [snapback]35374[/snapback]

vinoasa respectiva mai are sanse pana joi, zi in care se va da verdictul cu privire la posibilitatea de a fi ingurgitat de o sleahta numeroasa de nuntasi.

Bobule, esti bine? Sau ai gustat prea mult?
TataBobu
Mda...
... un miros de sulf...si deodata Satana ma intreaba: "e bun vinul"? L-am trimis pana pe taramurile prenatale, sa vada daca n-are un frate...

Cred ca viziuni d'astea as avea daca as bea din chestia aia. Feteasca alba de Recas scrie pe mine de acum.
alex275
Dar "Secretul lui Bachus" nu l-ai vazut?
Dacicuss
QUOTE(alex275 @ Sep 22 2006, 02:13 AM) [snapback]36113[/snapback]

Dar "Secretul lui Bachus" nu l-ai vazut?

Asta nu prea conteaza, cert e ca sigur l-a vazut ala de i-a vandut vinul!
asarban
1
Mihai
QUOTE(about2run @ Sep 18 2006, 11:20 AM) [snapback]35337[/snapback]

fugi la recas urgent si aprovizioneaza-te

QUOTE(TataBobu @ Sep 22 2006, 01:41 AM) [snapback]36110[/snapback]

Mda...
Feteasca alba de Recas scrie pe mine de acum.

Yesss!!!

horace
Ce te bucuri asa? Te-o invitat la nunta?
Dacicuss
neah...cred ca are actiuni la Recas!
Mihai
ihi... imi iau dividendele in merlot...
Marius
bora.gif

...pinot noir n-au?
Dacicuss
merlotu' ãla-i bun numai la gãtit, in rest cum zice Marius!
Mihai
evident... biggrin.gif aveti voi o problema cu chestiile seci; nu imi amintesc de pinot... da' la gatit eu folosesc cabernetul lor(gatit - in timp ce fierb sarmalele rad o sticla)
alex275
QUOTE(about2run @ Sep 22 2006, 09:47 AM) [snapback]36148[/snapback]

in timp ce fierb sarmalele rad o sticla

Asa repede fierbi tu sarmalele? biggrin.gif
Apropo de fiert sarmale. Puneti careva si vin la alea-n foi de vita?
Mihai
pun vin in sarmale numai cand le reincalzesc... daca uit, iti dai seama ce fac cu el biggrin.gif
Dacicuss
revenind la problema, vad ca-i trecut de 10 si Bobu nu da nici un semn...sper ca-i ocupat cu nunta, ori cu pregatirile, ori goneste cu geamantanul in portbagaj in directia opusa...sper ca n-a insistat sa incerce "vinul" ala pray.gif
Marius
ori a adormit pe buda... d.gif
TataBobu
Am tras din butoaie si l-am mirosit. Mi-a fost de ajuns. rau.gif
Marius
si?... concluzia?... te mai insori? d.gif
TataBobu
hmm.gif DA!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.