←  Mansarde mobilate

Sinapse

»

Case Verzi

Iulian's Photo Iulian 07 Dec 2018

si iata ce se face cu datele brute. termometrul zice una, in presa ajung date cu "ajustari" in directia dorita de partid:

 

https://realclimates...data-tampering/

Quote

Liviu M's Photo Liviu M 07 Dec 2018

De ce oare ma lasa rece un tabel oarecare si ma incalzeste vremea de afara? :hmm:

Chiar ai nevoie de tabele sa te prinzi ca peste ce dai cand iesi pe afara nu prea mai seamana cu ce gaseai acum 10-15 ani?

Cand ai mai auzit tu de tornade in Europa? Da' de furtuni cu minute intregi de fulgere in Mediterana?

 

Da' na, a zis Trump ca nu-s probleme cu clima, nu-s.

Quote

Iulian's Photo Iulian 07 Dec 2018

cam alegi cirese...

 

https://en.wikipedia...rnado_outbreaks

 

https://horizon-maga...every-year.html

 

si in Europa sunt in cateva sute de tornade pe an. de multa vreme. 

 

daca tu n-ai auzit nu inseamna ca nu se egzista...

Quote

Liviu M's Photo Liviu M 08 Dec 2018

Ca tot iti plac tie graficele, ia pune tu tornadele alea de pe wikipedia intr-un tabel, fa un grafic cu numarul pe ani si vezi care-i tendinta.

Vestitele autostrazi nemtesti sunt alt exemplu concludent. In ultimii ani se comporta fix ca strazile romanesti - iarna se umplu de gauri, vara se valuresc, se sparg si sunt amplasate restrictii de viteza. Si asta din cauza ca de cativa ani incoace varfurile si diferentele de temperatura vara/iarna sunt mult mai mari decat cele de la "fundarea" autostrazilor respective. Cu toate ca daca faci media anuala s-ar putea sa nu fie mari diferente fata de alti ani.

Locuim in aceeas casa de mai mult de 10 ani. De vreo doua-trei veri avem doua saptamani insuportabile.  Anul asta au fost ruperi de stocuri la aparatele de aer conditionat prin toate magazinele din zona.

Ce zici, sa mai iau dupa graficele tale, sau imi ajung "senzorii"?

Quote

Iulian's Photo Iulian 08 Dec 2018

aberatii meteo sunt in orice perioada. clima nu e uniforma.

 

faptul ca racirea sau incalzire globala se intampla e o stare de fapt. care e legatura cu activitatea umana e mai putin clar. si daca are legatura cu emisiile de CO2 ce se poate face si la ce cost pt societate e si mai discutabil.

 

cel mai bine e sa ai o economie buna capabila sa finanteze adaptarea la schimbari climatice de orice fel.

 

si, da am fost in Anglia in vara si au avut caldura cum nu au mai avut de mai bine 100 de ani. 

Quote

Iulian's Photo Iulian 31 Jan 2019

mdeci, la ger sub minus 7-8 grade pompele de caldura nu prea mai fac fatza. merg la maxim si nu pot urni temperatura - abia daca o mentin. trebuie sa le ajut cu centrala pe pacura. dar asa de frig e doar ocazional. 

 

oricum pana acum consumul de pacura e aprox 25% fata de iarna trecuta ( bucataria e tot incalzita 70-80% cu pacura).

 

azi dimineatza frig-frig ( minus 16 grade) in bucatarie erau 17.5C ( caloriferele merg in continuu, dar sunt subdimensionate, + intra si aer cald pe sus), 20.5 jos si 21.5 sus. asta cu termostatele lor puse la 21 si 22 grade respectiv si centrala pe pacura pusa la 1/2 grad sub astea ( si 22 in bucatarie). jos intrase oleaca hidrocarbura cred pe la 4-5am ca la 5:40 erau si caloriferele calii. sus nu cred, dar mai vine caldura si de jos. la subsol sunt 15-16 grade tot timpul iarna, numai bine pentru mini-gym-ul nostru. nu incalzim deloc acolo dar scara e deschisa pe toate cele 3 nivele ( deci mai trage ceva).

 

aseara ( si de cam  3-4 ori pe saptamana) facem si un foc de lemne in semineu ( cam 1/4 m3 = 2 cutii de 60x40x40). volumul asta de lemne arde cam in 3-4 ore - cat stam pe la programul de seara. semineul e cam micutz nu pot baga mai mult in el. am taiat 2 stejari mari (semi)uscati anul trecut si avem lemne inca vreo 3-4 ani de-aici incolo. pana acum am folosit numai din cracile mai mici pe care le-am putut taia si sparge eu ( oamenii le-au taiat in mare la 60-70cm lungime dar a ramas destul si pentru mine). bag seama ca am spart vreo 2-3 carutze de lemne din noiembrie 2017. 

Quote

Ake's Photo Ake 31 Jan 2019

Puradelu bananaie undeva la ski, la munte in Vermont. Ieri pe la pranzul lor era in camera. Cum stiam ca a dat o palarie de bani (bine, mai ieftin ca la Poiana Brasov unde e cealalta odrasla), zic: "da iesi si tu macar afar afara in oras si fa niste poze sa vedem si noi Hamerica...La care el imi trimite o poza cu termometrul la -35(*).." zice ma indoiesc ca merge telefonul pe vremea asta....".

Macar a fost de doua ori in Siberia, asa ca are ceva antrenament....

(*)Celsius....nu mai stiu cat era in F

 

PS

tocma am primit vesti..acu cica e cald...numa - 20

Quote

Iulian's Photo Iulian 31 Jan 2019

nici nu e mare lucru de pozat in Vermont. niste dealuri, partii, case si drumuri. Predealu' si Sinaia sunt mai faine ( ar fi beton daca ar fi si drumuri si partii/telescaune ca aici - zeci de trasee).

Quote

Ake's Photo Ake 01 Feb 2019

Mda , ce nu intelege el, si probabil tu pierzi din vedere, e ca pentru mine, care n-am mers mai la vest de Portugalia, orice chestie noua mi se pare interesanta, macar pana ma plictisesc.

Quote

bflorian's Photo bflorian 01 Feb 2019

nici nu e mare lucru de pozat in Vermont. niste dealuri, partii, case si drumuri. Predealu' si Sinaia sunt mai faine ( ar fi beton daca ar fi si drumuri si partii/telescaune ca aici - zeci de trasee).

Cum e Iulica cu vorexul? E asa apocaliptic cum se aude pe aici?

Quote