←  Sinapsa socială

Sinapse

»

Conferinte/discursuri Interesante

vv's Photo vv 05 Jan 2018

Cred ca merita subiectul asta.

O sa incep eu. Dupa titlu o sa vi se para "wasted time", mai ales ca-s o serie de lecturi foarte lungi. Da' inainte de a le ignora, ascultati 15-20min din primul, macar. La 2x daca vreti - dar ascultati. (Especially you, ashu - o sa te intereseze, desi subiectul s-ar putea sa ti se para neinteresant initial :) ).

https://www.youtube....60I3lUrrFTzkpat
Quote

Iulian's Photo Iulian 06 Jan 2018

he,he, ce coincidentza... si eu am aflat de asta in 2016 si petrecut zeci de ore pe canalul lui Iordan Petrescu ot Alberta ( are si cursurile lui de psihologie cu studentii de la UoToronto pe care le-am gasit chiar mai interesante)... cred ca e unul dintre cei mai de impact intelectuali contemporani, hate him or love him... totally my kind of guy ( si very Vlach-like too)...

 

o perspectiva foarte perceptiva si interesanta care s-a pupat foarte bine cu impresia mea dinainte ca mintea omului e facuta pentru religie... mituri arhetipale... adevaruri distilate care sunt cu noi de mii de ani si pe care le reciclam intr-o forma sau alta in toate culturile.

 

Iordan aduce perspectiva psihologica a ceea ce Eliade a descris in plan antropologic...

 

Omul e o fiintza religioasa... ateismul/stangismul/ecologismul actual sunt tot religii dpadv si folosesc arhetipuri si imagini religioase...

 

baby, you are  born that way...

Quote

adso's Photo adso 06 Jan 2018

Concluzia mi se pare teribil de self serving :D jungism denaturat.

Omul e o fiinta conceptuală. Înțelegerea e fundamentul trăirii spirituale. Jung o recunoștea în 'individuare'. Intelegerea duce la codaj. Id-ul e RISC, hardwired. E rolul stratelor succesive ale constiintei să distileze inputul în arhetipuri întru compilație.

Pentru o tentativă onesta de inventar al instrucțiunilor recomand frazer, creanga de aur (? The golden bough), care explica plenar price pilda religioasa, biblia included.


Să atribui asta 'religiei', ca forta exterioara imuabila e mega-reducator, lene intelectuală totală si sursa de abjectii. Se gasesc instant dezaxati care stiu sigur xe vrea tomnu si cum trump e proferul lui. Da, unii chiar sunt religiosi, baby!!!

Daca vrem neaparat sa numim 'panza' asta ancestrala de inteles care ne leaga 'religie' trebuie obligatoriu să redefinim 'religia', moment în care creștinismul, islamul si restul luate la nivel imediat (Daniel,saudiții, evanghelistii, mormonii, plm, you see the point) se duc direct la gunoi. Amalgamarea cu ecologismul de pilda presupune că ecologismul are fix aceleasi capacități de achiziție de date ca protocrestinismul.

Concluzia mie mi se pare încurajatoare. Suntem mai bine echipați pentru evolutie decât credem, același set de instrucțiuni low level ne face să ajungem pe Marte, sau să îl votam pe trump si sa fim convinși că pământul e plat :d:
Quote

vv's Photo vv 07 Jan 2018

Si mie mi se pare ca nu e concluzia "omul e o fiinta religioasa" ci "omul e o fiinta care abstractizeaza, intai intuitiv prin jocuri si povesti si mituri si anecdote, iar in cele din urma, exact - in legi, teoreme, 'vorbe' ".

Si ca "legea" nu e o chestie  care e "ce vrea parlamentul", asta e o interpretare reductionista care duce la probleme mari, "legea" e ce acceptam noi intuitiv ca fiind "the right way to behave". Si "etica" nu e o conventie, toate povestile astea encodeaza/abstractizeaza "legea" ("the body of law"), care este legea evolutiei distilata in milioane de generatii, este intr-un sens darwinian "the truth"/ "comporta-te altfel, si va fi rau". Ma rog, e foarte complicat de zis intr-un paragraf ce zice nenea ala, da' nu mi se pare ca zice ca "omul e o fiinta religioasa", asta e un punct de vedere prea reductionist.

 

In special mi se pare tare (si foarte plauzibila) interpretarea ideii ca Dumnezeu e figura suprema de autoritate, structura morala esentiala a umanitatii/ e autoritatea in fata careia si cel mai sus-pus conducator trebuie sa se supuna, si in momentul in care conducatorul devine el insusi autoritatea suprema/nu e nimic deasupra lui, "all hell breaks loose". In termeni moderni... asta ar fi "statul de drept", care sta deasupra oricarui conducator vremelnic si ii limiteaza actiunile.

Quote

Iulian's Photo Iulian 07 Jan 2018

depinde cum vrei sa o descrii... transcendenta ratiunii=religie=compas moral (telos)... ca orice altceva poate fi folosit pentru bine sau pt rau, in mod elevat si cartezian sau idiotic si primar... anybody's choice...

Quote