←  Sinapsa socială

Sinapse

»

Cat De Mare E Un Ou Mic?

bflorian's Photo bflorian 22 May 2017

Io ma gindesc sa propunem un nou index sociologic: indexul "sinapse". Poate e. Sau poate nu e. Dar ma gindesc sa propun un index: cat de amplu trebuie sa fie un fenomen pentru a genera o schimbare. Sa ma explic:

 

- fo 10 cetateni americani (de origine turca) au fost batuti de garzile lui domn presedinte turc pe pamant american. Iulica ne-a spus cum se gandeste in SUA: "pai e mai rezon sa mergem pe burta pentru ca trebuie sa ne infratim cu turcul pentru Siria". Si antunci ma intreb: dar daca turcii ateau 100 de americani? Daca bateau 1000 de americani - tot pe burta se mergea? Deci undeva e o limita.

- Koln. Citeva femei au fost pipaite si citeva violate de Craciun. De neste non-europeni. Dar asta nu a schimbat prea mult atitudinea guvernului german fata de imigratie. Dar daca erau pipaite de trei ori mai multe femei? Unde e limita?

- Ion Iliescu. Celebru pentru ca a vazut in strada un grup de manifestanti pe care i-a taxat simplu:"sunteti nereprezentativi". Evident, pentru el, 10.000 de mineri erau reprezentativi. Deci limita era undeva intre 50 si 10.000

 

So... cred ca avem dreptul sa definim indexul S: amplitudinea unui eveniment care poate genera schimbarea de trend.

 

Sa zicem: 500 de americani batuti de garzile presedintelui acasa la ei... 500 de nemtoaice agresate.... 99.999 de protestatari anti Iliescu...

 

Interesant este cum S este o functie ce contine variabile dependente si independente.... 

Quote

bflorian's Photo bflorian 22 May 2017

Un indice S mic inseamna ca trendul este pe cale sa se schimbe daca S va fi atins. De exemplu: situatia lui Putin in Ucraina dupa doborirea avionului de pasageri - eram probabil chiar in dreptul lui S - numarul de europeni non-beligeranti care au fost omorati de una dintre parti.

 

Sau numarul de rachete lansate de Coreea de nord pina sa apara contramasurile....

Quote