←  Sinapsa politică

Sinapse

»

Brexit Sau Nu?

adso's Photo adso 16 Jan 2019

UE e mai pregatita decat UK pentru no-deal. exista scenarii in detaliu, inclusiv fonduri pentru a prelua o parte din socuri (in special pentru Belgia si Olanda, care vor fi cele mai afectate).

 

Lasand la o parte faptul ca tratatele comerciale ale UE merg in continuare, in timp ce UK se trezeste fara peste noapte.

Quote

bomicabomic's Photo bomicabomic 16 Jan 2019

Eu zic ca respingerea acordului de catre parlament era o etapa obligatorie in negociere. .

In negociere cu cine?

Daca cu UE, atunci, nu stiu cum sa-ti zic, dar mi se pare labareala ce fac...

Pentru ca, trebuia sa-i dea instructiuni lu Tereza ce sa faca si pana unde sa negocieze...Limitele...

Asa, dupa gusturile parlamentului inglez, care se pot schimba de la 1 saptamana la alta, negocierile ar dura jde ani...

Au sange-n carici sau ce plm au?

 

Cum zicea si Adso si din declaratiile lu Tusk si Juncker...pa UE o cam doare la bazcheti de ce vrea sau nu vrea politicu lu iukei...

 

Aaaa, si ce cred io ca-i deranjeaza pe iukei, e circulatia libera, nu a marfii si drepturile cetatenilor iuropeni din iukei... :d:

Quote

bflorian's Photo bflorian 16 Jan 2019

Cu cine... evident ca teresa a trebuit sa negocieze si cu UE si intern. Ce o sa obtina in plus? Nu stiu. Dar sunt convins ca nici daca ar pune inca un diamant in acordul de negociere nu s-ar misca lucrurile pentru ca parerea celor ce il resping este deja formata: in general e un kkt. 

Quote

Ashu's Photo Ashu 16 Jan 2019

Din cate am inteles o piatra de hotar in dealul asta e trecerea frontierei cu Irlanda, acolo se izmneneau parlamentarii britanici. Dar nu mi-e foarte clar ce anume le/nu le convine. E cineva mai in tema?

Quote

adso's Photo adso 16 Jan 2019

ambele parti au fost de acord ca trebuie cu orice pret evitata o granita terestra intre irlanda de nord si republica irlanda - asa zisul backstop (plasa de siguranta, activata in worst case scenario).

 

LE: cum granita dintre irlanda de nord si republica e singura granita terestra pe care o are UK cu UE, un no-deal ar rezulta in controale la frontiera, tarife vamale, incompatibilitati rezultate din reglementari tehnice diferite etc.

 

este o problema de maxima importanta pentru UK, pentru ca libera circulatie a marfurilor si oamenilor intre irlanda de nord si republica e baza acordurilor din Good Friday - si o fereastra putin confortabila in trecutul tulburat al zonei in timpul Troubles.

 

propunerile UE sunt consistently avantajoase pentru republica irlanda, si erau centrate pe ideea ca irlanda de nord sa ramana in uniune vamala cu republica irlanda - chestie inacceptabila pentru UK pentru ca muta granita in marea irlandei.

 

acordul la care s-a ajuns (ala care a picat) a fost ca UK sa ramana in uniune vamala cu UE pana in 2022, dand astfel timp sa gaseasca o solutie pe termen lung. brexiterii l-au picat in special pentru ca era nevoie de acordul ambelor parti ca sa considere ca o solutie a fost gasita si nu mai e nevoie de backstop (deci de uniunea vamala), dand practic UE drept de veto asupra evolutiei ulterioare. remainerii l-au picat pentru ca asta inseamna ca UK trebuie sa aplice in continuare reguli UE privind comertul, fara ca de data asta sa mai aiba vreun cuvant de spus (care, intre noi fie vorba, este de fapt modelul 'Norvegia', ala pe care il tot fluturau unii drept exemplu).

per ansamblu, atata incompetenta, tampenie si ticalosie cat mi-a fost dat sa vad in shitfestul asta cu brexit cred ca numai daca ii contopesti pe valcov cu codrin stefanescu si mircea badea, ii clonezi in 1000 de exemplare si ridici totul la puterea 10000 mai gasesti.

Quote

bomicabomic's Photo bomicabomic 16 Jan 2019

A rămas ca-n gară...:d: (după moțiune)
Quote

bflorian's Photo bflorian 16 Jan 2019

Pai mesajul este: toata chestia pute dar fa bine si nu mi-o pasa mie...

Quote

Darwish's Photo Darwish 17 Jan 2019

....

per ansamblu, atata incompetenta, tampenie si ticalosie cat mi-a fost dat sa vad in shitfestul asta cu brexit cred ca numai daca ii contopesti pe valcov cu codrin stefanescu si mircea badea, ii clonezi in 1000 de exemplare si ridici totul la puterea 10000 mai gasesti.

 

Genial... :) 

 

Apropo, seful meu a votat da la referendum in ideea de a salva NHS-ul (sau asa isi justifica alegerea) insa de un an de zile a devenit un hardcore remainer, zice clar ca a fost idiot sa voteze asa... Macar admir la el ca a recunoscut ca a gresit... Sotia lui a aplicat pentru nationalitatea irlandeza (are bunici in zona Belfast) insa el zice ca nu va aplica in conditiile in care el este si un pic responsabil pentru cele intimplate si moral-vorbind ar fi gresit... Unii oameni te surpind si el este unul dintre ei... 

 

Vorbeam cu el zilele trecute si zicea ca brexit este de fapt: Ramai in uniune vamala insa ti se interzice sa semnezi orice intelegere cu tari terte legata de libera circulatie; Regulile UE raman valide; Deciziile din sistemul juridic european sunt suverane; Libera circulatie ramane; nu mai au voce in UE si mai trebuie sa dea si bani... I-am explicat genialul expresii romanesti "si f***ta si cu banii luati" si a zis ca se aplica si trebuie introdusa ca fiind catch phrase la brexit... 

Quote

Zzz's Photo Zzz 17 Jan 2019

Nu stiu daca se aplica si aici sau nu dar...in tehnica negocierilor exact ultima secunda este cea mai importanta: partea cealalata e obosita si deja se gindeste la altceva ceea ce face sa fie momentul optim sa bagi in fata un amendament barosan.


Da, poate asta e teoria.
Realitatea însă e ca lupta de putere uk-ue este neechilibrata, ce poate sa aducă uk atat de important pt ue încât UKul sa își permită negocieri in al 12lea ceas? :))
Sent from my iPhone using Tapatalk
Quote