←  Cu Doru prin locuri exotice

Sinapse

»

Ouagadougou, Burkina Faso

bflorian's Photo bflorian 23 May 2016

600 și ceva de euri e cu noua sabena la început de iunie, nu în februarie la anu' :d:

Hai, promit că va iau de la airport la intoarcere :P

Cine e noua Sabena? Au scos-o de la naftalina?

Quote

florin_el's Photo florin_el 23 May 2016

Mi-e frica sa intreb care-s normele de aplicare a regulamentului de la piscina... Dar ma hlizesc ca prostul cind dau cu ochii de panou. Mai ales dupa ce usuc o bere!

 

@adso, in ceea ce priveste preturile... mi s-au parut socant de mici. 

Aici ma raportez la alte preturi pe care le-am vazut/platit prin alte parti in Africa si-n rest.

 

Sunt citeva hoteluri in centru care se invirt pe la 100+ EUR/noapte. Unul dintre hoteluri a fost si tinta unor atacuri de curind.

 

Aici, unde stau eu, la marginea orasului, pretul e de 43EUR pentru camera single (breakfast inclus). Locul e un paradis: verde, linistit (e si linga un cimitir, asta ajuta :) ). O pizza e 5 EUR. Buna, la foc de lemne. O bere e 3. Bere la 66cl, rece. Toate preturile sunt afisate (cum ati vazut... si amenzile sunt foarte clare).

 

Am fost in supermarket. La fel ca in cazul majoritatii supermarketurilor in Africa, e libanez. Un bax de 6 x 1.5l apa plata =~50 centi. O sticla de vin rosu frantuzesc sau sud-african: 3 EUR.

Acum realizez ca nu mai stiu alte preturi, Mi-am mai luat o inghetata Bounty dar nu am pretentia sa cred ca e reprezentativa pentru standardul de viata.

 

Supermarket, pe dinafara:

IMG_8215.JPG

 

Supermarche

IMG_8217.JPG

 

Nu-i nevoie sa suferi de sete in desert:

 

IMG_8218.JPG

 

La un pret rezonabil:

IMG_8220.JPG

 

 

The morning ride:

IMG_8210.JPG

 

Scuterele si bicicletele sunt foarte raspindite.

Am fost placut surprins de cit de multe femei sunt pe scutere si biciclete, in drum spre treburile lor. Incarcate cu chestii pentru sau de la piata, cu cite un copil legat de spate, vorbind la telefon, verificindu-si sms-urile, se pare ca, in trafic au aceleasi drepturi si aceasi fluenta ca si barbatii lor.

 

Ouagadougou nu este orasul in care sa vii sa-ti desavirsesti masterul in arhitectura:

 

IMG_8224.JPG

 

... dar daca ti-e pofta de un mango proaspat... astia 3 costa 80 centi:

IMG_8213.JPG

 

E sezonul la mango acum... buuuuuni!

 

Pretul la benzina e cam 80 centi/litru:

IMG_8228.JPG

Quote

adso's Photo adso 24 May 2016

Cine e noua Sabena? Au scos-o de la naftalina?

 

brussels airlines breh, sau cum ii mai spune acum.

 

pentru africa a mostenit traditia sabena, zboara oriunde si la preturi mici. a fost singura companie aeriana care nu si-a intrerupt zborurile cand cu ebola, chestie care i-a facut lideri de piata pe cateva destinatii.

Quote

florin_el's Photo florin_el 31 May 2016

Un "instarit" isi poate gasi o casa pe la 1500 EUR/ luna. La asta trebuie sa adauge femeie de menaj, gardian eventual ingrijitor pentru gradina /  piscina + costurile obisnuite: curent, intretinere...

Un amarit nu-si va permite nici chiria intr-o casuta din pamint. Mai bine isi construieste una, cu forte proprii. Pentru asta poate plati pentru o palma de pamint pe teren "neparcelat" (terrain non-loti). Cam 750 EUR pentru o bucata de 20-30mp pentru 10 ani. Aici isi poate ridica ceva folosind un fel de chirpici. Caramizile sunt scumpe, cam 50 centi bucata, putini isi permit dintr-alea. Dar sunt multe zone cu pamint argilos care e perfect pentru chirpici uscati la soare.

Daca noua rezidenta e aproape de vreun cablu atunci e usor de conectat si electricitate. Daca nu, solutia cea mai simpla e sa-si cumpere panouri solare: 2 panouri mari, o baterie si un invertor sunt de-ajuns pentru necesarul unei camarute dintr-astea: un frigider mic, lumina, eventual TV mic sau radio.

 

Vitezomani, ati incurcat-o.

Politia burkinabeza a primit radare noi.

Nu prea erau lamuriti soferii de ce ar conta numerele de pe afisajul radarului... "J'etais un peu presse..."

 

IMG_8374.JPG

 

Mai bine mergi pe calea eco si te descurci cu un vehicul care consuma putin si se auto-alimenteaza. Nici un risc sa intri in conflict cu politia rutiera.

 

IMG_8237.JPG

 

Ai o duzina de vase ceramice de dimensiuni mari, pe care vrei sa le duci la piata. Ce-ti trebuie? O bicicleta e de-ajuns? Si eu, cind ies la o tura cu bicicleta, pe asfalt ca-n palma, la o temperatura de 15 grade celsius, stau si ma gindesc daca sa iau si borsetuta in care e kitul de reparatie pentru cauciuc... nu prea am unde sa o atasez...:

 

IMG_8378.JPG

 

Traficul e destul de organizat, fara depasiri la semafor, fara schimbari de banda "in forta". Nu se aud claxoane in trafic. Am remarcat asta si soferul s-a uitat surprins..."De ce ar claxona lumea daca nu e nici un pericol? Ar fi total nepoliticos...". "Bine, a recunoscut el, mai claxonam daca suntem intr-un convoi de nunta..."

 

 

Au 2 feluri de politie: la police municipale si la police nationale. Cum e si pe la noi... politia municipala, echivalentul la politia locala si gardienii publici, au munca cea mai ingrata si sunt cel mai prost echipati si sprijiniti: ca si la noi, beneficiaza de cel mai putin respect din partea populatiei.

 

Citeva poze mai din centru:

 

IMG_8256.JPG

 

IMG_8259.JPG

 

IMG_8261.JPG

 

IMG_8262.JPG

 

In contrast, intrarea spre hotelul meu :)

 

IMG_8263.JPG

 

Ca in multe alte orase africane care au fost colonii franceze, in continuare, francezii au mare influenta. Sunt prezenti in ceea ce priveste proiectele de infrastructura, companii mari de constructii, echipamente de telecom, electrotehnica, etc. De asemenea, libanezii sunt cei care controleaza o parte din esalonul 2: supermagazine, unele din baruri, pensiuni, hoteluri, import/export. Se pare ca, in ultima vreme, si Marocul a inceput sa aiba o influenta semnificativa.

 

 

Good evening starter kit:

IMG_8265.JPG

 

N-am cum sa ma opun regulamentului:

IMG_8414.JPG

 

Si citeva poze de la inaltime, terenul in zona asta din Burkina Faso e perfect plat:

IMG_8328.JPG

 

IMG_8330.JPG

 

IMG_8331.JPG

 

IMG_8333.JPG

 

Dupa o zi asa de lunga ce-ar merge mai bine ca o prajitura delicioasa si... atragatoare...:

IMG_8384.JPG

 

Am ajuns inapoi acasa. Pozele par un pic ireale, e greu de crezut ca pot fi asa mari diferentele la doar citeva ore de zbor. Mi-e greu sa spun, cu usurinta, unde pare viata mai buna si mai... curata...

 

In drum spre casa, AirFrance ne-a facut cadou si turul Parisului, intr-o dimineata insorita:

 

IMG_8417.JPG

 

...port on the approach to Amsterdam

 

IMG_8422.JPG

 

... finala scurta in Bergen

IMG_8436.JPG

 

IMG_8422.JPG

 

Mi-a placut cit de linistit si de pasnic pare orasul. E foarte usor sa obtii un zimbet de la trecatori, e de-ajuns sa zimbesti si sa fii politicos. Discutind cu localnici despre ce probleme de securitate ar fi in zona, am sesizat o nota de rusine si de scuza in ceea ce priveste atacul care a fost in urma cu ceva luni: "N-am fost capabili sa-l detectam si sa-l prevenim, nu este ceva ce am accepta vreodata in comunitatea noastra..." 

Un alt fapt laudabil este cit de bine pot convietui diversele religii si credinte: crestini, musulmani, credinte africane... Toti pot sta la aceesi masa, fiecare cu tabieturile si obiceiurile lui. Unul isi bea berea, altul ceaiul fara a-si face morala unul altuia despre "calea cea dreapta". Soferul pe care l-am folosit era crestin. Nevasta-sa era musulmana. Despre copii a spus ca sunt inca prea mici ca sa se hotarasca... Deocamdata merg cu el la biserica duminica si cu nevasta-sa la moschee vinerea... daca vor... Cind s-or hotari pentru una sau alta, restul vor respecta decizia lor...

Orasul e sarac. Nici vorba de bling-bling-ul din Lagos sau Abuja. Am auzit pe cineva care a remarcat ca este un BMW X5 in oras. In Lagos, sunt destui "oameni importanti care au X5 si Landcruisere blindate drept masini de escorta.

Quote