←  Sinapsa stiintifica

Sinapse

»

Tinerete Fara Batranete Si...

vv's Photo vv 07 Jan 2015

... si, cam atat, mai e pana la "viata fara moarte".
http://joshmitteldor...l-get-it-wrong/
Quote

Iulian's Photo Iulian 07 Jan 2015

poi, ideea nu e asa de noua. se stie de decade ca imbatranirea e conditionata genetic ( d-aia un caine traieste 15 ani iar o testoasa 200) si s-au cautat moduri de a interveni pe partea asta. pe de alta parte, din experientza mea ( si vad zilnic oameni pe moarte) exista si componenta de wear and tear (uzura) - sunt oameni de 40 de ani care arata ca de 70 ( obezitate/diabet, droguri, HIV, alcoolism, etc) si oameni de 70 care arata de 45-50.

 

pana gasim un mod de a imbunatati genetica trebuie sa ne multumim cu promovarea unui stil de viata sanatos. 

 

si cum plm sa gasim tratamente genetice cand unii iau foc de la papusoi cu gene fungicide ( GMO). conceptual e mult mai usor sa selectezi niste telomeraze matusalemice in embrionul timpuriu, decat sa repari miliarde de celule ( adica miliarde de genomuri) cand ai deja 70 de ani. ca genetica se intampla la nivel celular. 

 

nevasta-mea a facut un sabatical la Merck la divizia de terapie genica. regimul regulator este un cosmar si dificultatile tehnologice sunt inca imense. Merck au cheltuit cateva miliarde in acest proiect ( vreo 10 ani). anul trecut l-au inchis. asta aici la noi la tzara langa fermele Amish si hilbillies cu abtzibilde NRA pe pickup... 

Quote

Iulian's Photo Iulian 07 Jan 2015

una pe scurt despre telomeri/telomeraze si cat afecteaza imbatranirea:

 

http://learn.genetic...omes/telomeres/

 

astia zic 4% din imbatranire e datorata telomerilor. e probabil mai mult. nu cred ca s-au facut inca studii de buna calitate care sa estimeze asta exact. probabil ca intarzierea genetica a imbatranirii va deveni fezabila medical in cateva decade si a adauga aprox 20-30 de ani ar putea fi fezabil ( ideea e sa ii adaugi si pe la mijlocul vietii - adica sa ramai in intervalul biologic 25-60ani cel putin jumate din timpul asta castigat). 

 

si in final e foarte posibil ca telomerii sa fie doar o parte din mecanismul genetic al imbatranirii si foarte probabil ca sunt si alte mecanisme genetice anti-aging care inca nu le stim. chiar daca genomul uman este complet descifrat sunt interactiuni ale materialului genetic si multe piese de ADN ale caror roluri si impact nu il intelegem inca.

Quote

vv's Photo vv 06 Feb 2015

Cica deja e partial 'available' chestia asta cu tineretea fara batranete :P
http://fusion.net/st...-of-the-future/
Quote

mil's Photo mil 29 Mar 2017

sa imi bag picerle in noul filtru, tre sa imi trag un abonament privat pe date ca astia la serviciu se intrec cu gluma,  nu mai pot da paste...

 

deci pana una alta luatzi si gugalitzi singuri dupa un articol din the guardian ce are titlul urmator:

 

Harvard scientists reverse the ageing process in mice - now for humans

 

o sa avetzi o surpriza placuta.

Quote

vv's Photo vv 29 Mar 2017

o sa avetzi o surpriza placuta.


asta, cumva?
Quote

Iulian's Photo Iulian 30 Mar 2018

deja consumam d-aia.. e vit B3...

Quote

vv's Photo vv 31 Mar 2018

Poate trebuie mai multă?
Quote

bflorian's Photo bflorian 31 Mar 2018

Ce speri?
Quote

TataBobu's Photo TataBobu 01 Apr 2018

Cam cat B3 ar trebui sa bag eu in mine sa contrabalansez efectele ingerarii unei cantitati duble de calorii fata de Radu Beligan de exemplu, si sa ajung si eu la fel de tanar si vioi cum era chiar si dupa 90-95 de ani.
Quote

Iulian's Photo Iulian 01 Apr 2018

asta e o problema pe care stiintza medicala nu o va putea rezolva mai devreme de 100 de ani. va rugam sa reveniti dupa 2118. multumim.

Quote