←  Sinapsa stiintifica

Sinapse

»

Gmo

miki's Photo miki 19 Jun 2016

daaaaa..... exact, cea mai tare e aia cu albinele 

Puah.... 

Iar pe locul 2 aia cu copii din africa.... :D

Quote

Nitro001us's Photo Nitro001us 19 Jun 2016

Hiade mă, chiar așa? Asta e pentru tălâmbi.

Quote

Iulian's Photo Iulian 19 Jun 2016

aia cu albinele e posibila. pesticidele neo-nicotinice sunt unul din factori ( desi nu e clar inca) in disparitia lui ( dovezile sunt mai mult conjuncturale insa). ce nu stiam e ca acest tip de pesticide e considerat organic ( nicotina e naturala si e un pesticid, mai exact insecticid, natural). dat fiind ca paleta de pesticide disponibile pentru culturile organice e limitata e normal ca producatorii sa fie nevoiti sa le foloseasca mai des si/sau in doze mai mari. 

 

aia cu copiii in Africa poate si ea fi partial adevarata. acuma copiii aia lucreaza probabil si in agricultura non-bio si in cea bio si in sweat-shops. pe vremuri am bagat si eu cateva zile de lucrat la CAP ( m-am dus pentru bani, aia putini care erau) - am prasit ( ultima prasila se facea mai mult manual ca daca bagai tractorul il puneai la pamant)) si smuls buruieni la soia cu mana de diminieatza pana seara. asta e ierbicidare bio, in masura in care se mai practica. si e munca rupatoare de oase pe care daca o putem evita e cel mai bine. amu' se folosesc utilaje si in agricultura bio, dar daca nu folosesti ierbicide trebuie sa prasesti/plivesti mai des cateodata manual.

 

citind asta mi-a venit in minte si o analogie - pentru cultura plantelor si cresterea animalelor a face numai bio e ca si cum in medicina ar trebui sa tratam numai cu ceaiuri si tincturi de plante... sunt inca multe medicamente extrase din plante dar majoritatea sunt sintetice. adica pentru noi e OK non-bio si GMO dar pentru plante si animale nu? inteleg preocuparea cu folosirea excesiva a pesticidelor, antibioticelor, etc. dar asta e una si refuzul complet al utilizarii lor e stupid. 

 

si nu m-am gandit ca daca tratezi un animal pentru o infectie asta il face non-bio. inteleg ca nu trebuie sacrificat pentru cateva zile sau saptamani de la terminarea tratamentului, dar sa nu folosesti nimic pentru a trata boli clar diagnosticate e stupid si chiar barbar.

Quote

vv's Photo vv 04 May 2017

Sa zicem aici: o scurta introducere in CRISPR/ CAS9, asa, la nivel de "popular science".[edit] Si China, nesurprinzator, e pe "cutting edge" la folosirea CRISPR: http://gizmodo.com/c...e-ca-1794749183

We really have no idea about what lies ahead....
Quote

vv's Photo vv 04 May 2017

Ok, acu' ca am mai citit, some smartass aparent intre timp a venit cu ideea de "gene drive" - adica, "CRISPR aplicat recursiv". Nu doar faci editarea genetica, ci prin editare incluzi si mecanismul de editare. Astfel, edit-ul tau (care in mod normal ar fi "murit", in afara cazului in care e extrem de benefic dpdv al selectiei naturale) va persista forever and ever (se auto-aplica la toti descendentii, chiar daca nu e selectat) - in afara cazului in care e extrem de "detrimental" si toti descendentii tai mor.
What can possibly go wrong? :o

I'm kinda' scared now. Global warming, my ass. Pana sa avem probleme cu asta, o sa intram intr-un "brave new world" care cu siguranta o sa fie foarte diferit. Daca in bine sau in rau, asta depinde de optimismul/pesimismul fiecaruia... da' deja, io unu' is convins ca lumea la "pensionare" va fi foarte diferita de lumea de azi. Fingers crossed :egal:
Quote

Iulian's Photo Iulian 05 May 2017

Occidentul oricum se cam sinucide si la propriu ( droguri) si la figurat ( imigrare necontrolata, "multiculturalism")...

 

deci chinezii vor ramane in joc - cu adevarat comunismul va aduce "omul nou" = "designer babies" - prob 2/3-3/4 din IQ e genetic ( si de ce sa cheltuiesti bani pe educatie remediala a celor cu IQ sub 100 daca poti avea copii numai cu IQ peste 140). urmeaza genele de imbatranire care pot fi modificate si ele. cine nu va vrea upgrade-urile astea pentru odraslele lor? Feti-Frumosi pentru mase.

Quote

vv's Photo vv 28 Aug 2017

Nu e GMO, dar merge aici: https://medium.com/@...rs-214d0f875568

Take beef as an example. For the purpose of meat production, a cow can be thought of as a biological machine, inside which certain processes happen that produce something we like to eat. Specifically, muscle cells and fat cells are dividing and multiplying inside the cow’s body, producing tissue that, after slaughter, is turned into beef.
What if we could bring about that same process of cell division, but outside of the cow? That’s exactly what Silicon Valley based Memphis Meats is working on. Their technology allows them to produce real beef, without the need to raise and slaughter a cow, by allowing cells to multiply in bioreactors.

...

With studies showing clean meat could potentially be produced with 96% less greenhouse gas emissions, 45% less energy, 99% less land use, and 96% less water use than meat made through animal agriculture, there’s a lot to be excited about.


Pe de o parte, e spooky, de ce sa nu o recunoastem. Pe de alta parte... fara vaci, inteleg ca o mare parte din problemele noastre de "global warming" ar fi mult mai mici.
Quote