←  Cu Doru prin locuri exotice

Sinapse

»

Mexic, Teotihuacan, Mexico City

Michidush's Photo Michidush 26 Sep 2012

IMG_4413.JPG
Mexico City este o capitala aflata la peste 2000 de metri altitudine, si este situata in craterul unui super-vulcan, demult adormit. 20 de milioane de oameni impart acest oras, care are probleme dintre cele mai bizare si greu de inteles pentru un european. Spre exemplu, din cauza exploatarii intensive ale apelor subterane, orasul se scufunda incet, in unele locuri cu aproape 6 metri, iar criza de apa este una accentuata...Orasul este unul in care poluarea aerului este tinuta in frau, altfel existand riscul repetarii sutuatiilor din anii 90, in care cerul devenise galbui, iar pasarile mureau din cauza poluarii. Astfel veti vedea piste de biciclete late cat o banda de bulevard, autobuze circuland pe benzi separate, camioanele din oras exclusiv pe LNG, masinile parcate aiurea ridicate imediat, gunoiul sortat, iar cantitatea de sulf din combustibili este atent monitorizata.

Orasul este dezvoltat pe verticala, cladirile avand in general structuri de rezistenta dimensionate puternic, deoarece aprope saptamanal pamantul se zguduie. Terasele de la ultimele etaje ale cladirilor mai de soi sunt amenajate cu piscine si gradini suspendate, spre exemplu tocmai sambata am fost la un gratar la etajul 20.
020.jpg

Orasul este destul de pestrit si haotic, fiind atat de variat, incat iti este realmente greu sa iti iei repere. In 2 saptamani nu am reusit decat sa inteleg in linii mari vreo 3 strazi, restul fiind o enigma pe care numai GPS o poate rezolva.
021.jpg

Plimbandu-te pe strazi ai o senzatie destul de stranie, deoarece 98% din oamenii de pe strada au puternice trasaturi amerindiene, negrii sau asiaticii lipsesc cu desavarsire, iar putinii albi amintesc de popoarele mediteraneene. Desi geografic te afli pe continentul Nord American, abundenta comertului stradal si aglomeratia omniprezenta te duc cu gandul la Orient.

La mai putin de 30 de km de oras, se afla una din comorile turistice ale tarii, complexul de piramide de la Teoatihuacan. Piramida soarelui este una dintre cele mai mari cladiri facute de mana omului, iar sapaturi recente au descoperit ca in interiorul ei se ascund succesiv de fapt 7 piramide. Civilizatia care a construit acest complex a disparut fara urma, nestiindu-se care a fost scopul constructiei lor, cine erau conducatorii, sau cum se chemau.
IMG_435.JPG

In complex, despartite de "Drumul Mortii" se afla si Piramida Lunii.

IMG_4301.JPG
La cativa km recomand un restaurant construit intr-o grota naturala "La Grueta", in care se poate manca traditional, iar zilnic se fac programe artistice cu dansuri tematice.
IMG_4457.JPG

Eu am incercat niste "Fajitas" de la mama lor, ca sa am termen de comparatie cu toate "Fajitele" pe care le-am imancat in lumea asta. Interesante.. Cu muzica mexicana au gust mai bun :)
IMG_4426.JPG
Quote

bflorian's Photo bflorian 26 Sep 2012

Mexic zici - cenote zici. Daca ai timp. posibilitate, chef si ce vrei tu incearca experienta unei cenote. E buna pentru minte si corp :)

In rest ai parte numai de invidia mea maxima!
Quote

cristi's Photo cristi 26 Sep 2012

Pff, ce antipatic, nesuferit... :P :D
Si eram decis sa scriu asta inainte de ultima propozitie a lui Florian...

MachuPicchu e locul unde as vrea sa ajung candva.
Quote

Iulian's Photo Iulian 26 Sep 2012

sa va fie de bine!

fajitas ( fasii sau curea in spaniola) sunt ca tochitura la noi - diferite in functie de zona si restaurant. varianta tex-mex ( felul a originat pe valea lui Rio Grande) arata cam asa - carnea, preferabil de vita ( traditional e diafragmul de vita - skirt steak), dar poate fi si porc sau pui, o aduc intr-o tigaie de fonta fierbinte peste ceapa si ardei si cateodata ti-o taie fasii in fata. dupa mine cel mai bine e atunci cand carnea e pusa initial la gratar si cand e aproape gata se taie in fasii si pune in taigaitzele astea, preincalzite si acoperite, alaturi de ceapa si ardeiul crude plus cateva picaturi de limeta stoarse peste, atfel incat aromele se amesteca. limeta este centrala in bucataria mexicana, cam peste toate bucatele se arunca cativa stropi. de asemenea separat iti dau o farfurie cu garnitura - orez spaniol, fasole neagra sau pinto ( pestrita) - intreaga sau piure; salata verde tocata marunt, fasolea acoperita total sau partial de un strat de branza rasa si topita - de preferinta Monterey Jack/Cheddar sau Queso Fresco ( care este un cas sarat - cel mai apropiat lucru de telemea in emisfera vestica). turtitzele ( tortillas) de grau sau mixt ( grau si porumb) sunt aduse calde infasurate rulate cate 2-3 in staniol. separat vasul cu salsa sau pico de galo usor picanta si mujdeiul de ardei iute ( crima si pedeapsa) ca sa poti plusa iutimea ( in timp realizezi adevarul bucatariilor meridionale: cu cat mai iute cu atat mai bine :d:). musai trebuie comandat si guacamole proaspat, sau macar cateva feliutze de avocado proaspete. alternativ si o lingura de smantana poate face treaba. toata chestia se poate servi la grup - o tigaie mare de carne, ardei ceapa, un platou mare de garnitura si castronase cu salsa, smantana, guacamole...

poti incepe cu un shot /cinzeaca de tequila ca digestif si clati des gura de iuteala cu o bere mexicana ( Corona, Tecate, Modelo)...

aoleu, mi s-a facut o pofta de mexicana...

iote povestea aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fajitas

The first serious study of the history of fajitas was done in 1984 by Homero Recio as part of his graduate work in animal science at Texas A&M. Recio was intrigued by a spike in the retail price of skirt steak, and that sparked his research into the dish that took the once humble skirt steak from throwaway cut to menu star. Recio found anecdotal evidence describing the cut of meat, the cooking style (directly on a campfire or on a grill), and the Spanish nickname going back as far as the 1930s in the ranch lands of South and West Texas. During cattle roundups, beef were butchered regularly to feed the hands. Throwaway items such as the hide, the head, the entrails, and meat trimmings such as skirt were given to the Mexican vaqueros (cowboys) as part of their pay. Considering the limited number of skirts per carcass and the fact the meat wasn't available commercially, the fajita tradition remained regional and relatively obscure for many years, probably only familiar to vaqueros, butchers, and their families.


deci carnea considerat proasta a fost transformata de vacarii mexico-texani intr-un fel consacrat... Viva el Tejas!
Quote

Iulian's Photo Iulian 26 Sep 2012

Pff, ce antipatic, nesuferit... :P :D
Si eram decis sa scriu asta inainte de ultima propozitie a lui Florian...

MachuPicchu e locul unde as vrea sa ajung candva.


Machu Pichu e in Peru - centrul civilizatiei Inca. in Mexic mai sunt de vizitat Baja California ( Cabo San Lucas), Cancun cu piramidele maiase si una din statiunile pacifice - Acapulco ( desi circula zvonuri ca nu prea e indicat pentru gringos -politie corupta, jafuri ale turistilor).
Quote