←  Cu Doru prin locuri exotice

Sinapse

»

Jakarta, Indonezia

florin_el's Photo florin_el 21 Apr 2012

E a doua oara cind ajung in Jakarta, pentru job. Din pacate, ca si prima data, nu prea am reusit sa vad mare lucru in afara de aeroport, hotel, masina firmei si birou....

Drumul

Calatoria mi-a inceput cu un drum de 15 minute pina la aeroport... Uhaaa... e asa de bine ca mi-am schimbat baza la 15 minute de aeroportul international! Dupa inca 10-15 minute eram deja in fata la un espresso, oferit de Skyteam, in zona internationala. Mi-am pus si castile sa ascult liveatc.net, asa am aflat cind KLM a ajuns pe-aproape. Destui cumulonimbusi prin jurul Bucurestiului, in eter erau numai: "request heading change to avoid".

Posted Image
KLM flight on the final approach to Otopeni

Cred ca echipajul a avut ceva indicatie in cockpit ca s-au incalzit frinele... sau cine stie ce, caci avionul a ajuns la poarta escortat de masina de pompieri. Masina de interventie a mai stat acolo vreo 15 minute pina cind au vazut ca nu iese nici fum, nu e nici foc.

Posted Image
Fire crew

Am decolat de pe pista 08L (pista orientata spre est - 80 grade, left. Otopeni are 2 piste de aterizare/decolare, 08L/26R si 08R/26L), imediat dupa decolare, la 3-400 metri inaltime am intrat intr-o zona de turbulenta, avionul s-a infundat. Asa am reusit sa-mi dau seama cit de religiosi au devenit romanii :).

https://lh4.googleus.....rom%20OTP.JPG
Left turn after departure from OTP.

De data asta am zburat din Amsterdam. Am avut ceva intirziere caci mecanicii au descoperit ca trebuie sa schimbe o roata la avion. Hm, nu-i chiar asa simplu ca la Tico, cred ca o roata e mai grea decit un Tico in intregime. Am folosit ocazia sa-mi aduc aminte ce am citit despre rotile de avion/trenul de aterizare in cursurile de ATPL. Ah, mi-am dat seama ca nu mi-a ramas mare lucru :(, trebuie sa o iau de la capat. Relief valve, tire creep, anti-lock, air-ground logic... uf, nu va fi usor.

Posted Image
Changing the big tire of the big plane.

Desi apare ca zbor direct, KLM face o escala scurta in Kuala Lumpur, inainte de Jakarta. Vecinii mei de loc erau cam amariti din cauza asta: dupa 12 ore de zbor (AMS-Jakarta) nu prea le venea sa evacueze avionul si-apoi sa revina. Mie imi place sa zbor, ma bucur la fiecare decolare si astept cu interes fiecare aterizare, asa ca mi s-a parut un bonus. Chiar imi pare putin rau ca, datorita experientei din industria aeronautica, tehnologie si trainingul pilotilor, acum, zborurile comerciale par chiar plicticoase.

Posted Image
Weather. Clouds to avoid for a smooth ride.

Acolo trebuie sa parasesti avionul, lasi bagajul de mina in compartimentul de bagaje. La iesire iti dau un cartonas de tranzit pe care il folosesti cind te reimbarci. Foarte rapid, dupa 30 de minute prin aeroport, imbarcarea a inceput, imediat dupa aia rulam spre pista.
Cu doar 40 de minute intirziere am ajuns in Jakarta. Avem nevoie de viza pentru Indonezia. Partea buna este ca putem obtine VoA (Visa on Arrival). 25 dolari sau 20 euro, in citeva minute ai viza pe pasaport. Tine minte doar ca, daca ai droguri cu tine, vei fi executat. La mine a durat un pic mai mult sa-mi dea viza, caci initial am vrut sa-mi folosesc pasaportul temporar si asta nu i-a placut tipului de la ghiseu. Asa ca am beneficiat de tratament VIP, am fost invitat in biroul sefului si el comandante mi-a pus stampila pe pasaport. A trebuit sa folosesc, totusi, pasaportul normal. Daca vreti sa folositi un pasaport temporar ca sa intrati in Indonezia, aplicati pentru viza la o ambasada din exteriorul tarii. Nu se acorda VoA pe pasaport temporar.

Soferul firmei ma astepta, ce bine, il stiam de data trecuta. Din fericire el nu prea vorbeste multa engleza si eu nu prea duc bahasa (indoneziana) asa ca n-a trebuit sa intretin o conversatie prea elaborata dupa 20 de ore de drum :).
Hospitality business in Indonesia este ceea ce spune si numele: ospitalitate. Serviciile sunt impecabile. Personalul e amabil, zimbitor, in locurile in care am fost pina acum totul functioneaza. Singura mea problema a fost ca n-am gasit o camera mai sus de etajul 17 :).

Posted Image
Room view

Ah... si inca un lucru. Geamurile nu erau perfect curate... grrr cel mai tare ma supara asta. Oricum, vederea din camera a fost exceptionala. Seara, cu luminile stinse in camera e ca si cum te-ai uita la un tablou viu:

Posted Image
Quote

Mache's Photo Mache 24 Apr 2012

Sa-ti fie de bine!? La mai multe!? Nici nu stiu ce sa-ti urez. Oricum, astept continuarea! :d:
Quote

IRONICK's Photo IRONICK 24 Apr 2012

Posted Image
Changing the big tire of the big plane.

Si eu care credeam ca se duce avionul la vulcanizare, nu vine vulcanizarea la avion.
Quote

florin_el's Photo florin_el 26 Apr 2012

Nivelul de securitate in Jakarta este destul de ridicat. Nu vezi cuiburi de mitraliera pe strada sau soldati patrulind dar, cind ajungi la hotel, masina este cercetata in detaliu, deschise portierele, portbagajul, folosesc oglinzi ca sa vada ce-i pe dedesubt, au ciini dresati sa detecteze explozibili. Chiar si la usa hotelului iti scaneaza tot bagajul si trebuie sa treci prin detectorul de metale, foarte similar cu controlul de securitate de la aeroporturi.
Au si de ce, hotelul la care am stat a trebuit complet redecorat cu citiva ani in urma:
Posted Image

Dar, surprinzator asta nu se reflecta prea mult in viata de zi cu zi. Adica Jakarta este un oras foarte viu si nu pare sa fie sub vreun fel de teroare religioasa sau de alta natura. Adica oamenii par destul de relaxati. Economia pare sa le mearga bine, totul este in dezvoltare, se deschid din ce in ce mai mult pentru investitori si au si ce oferi: bogati in resurse, destinatie turistica importanta. Religia este tratata cu... maturitate, sunt destul de moderati. Nu vei vedea berarii si terase insirate de-a lungul drumului dar sunt destule baruri si restaurante care servesc alcool. Nu neaparat strainilor. A fost o surpriza ca in departure lounge nu aveau nici o bautura alcoolica, se pare ca seful de pe la aeroport e mai intepat.

In orele de virf traficul este destul de mare. Infrastructura este dezvoltata, sunt citeva autostrazi care traverseaza Jakarta. In orele de virf trebuie sa fie macar 3 persoane in masina ca sa poti folosi anumite benzi, asa ca sunt pustani si pustoaice pe care ii poti lua la bord pina treci "dincolo" ca sa nu te amendeze nenea politistul. Pe politist l-am vazut, nu prea inteleg cum poate vedea el ceva in masini caci, majoritatea masinilor au geamurile negre, cu folie.

Masina cea mai raspindita e o Toyota Avanza... o chestie care n-am vazut-o pe la noi. Ar fi un fel de break mai inalt si mai mare. Deh, is si multi oameni, e bine sa ai optiunea la masina sa ai 7 locuri. In general n-au masini frumoase, e mai interesant sa te plimbi in Bucuresti decit in Jakarta :). Dar pareau mai curate, poate o fi mai putin praf.
Nu este interzis sa ai si masina scumpa... daca te tin buzunarele. Prin fata hotelului au stat vreo 2 zile un Porsche 911 Turbo si un R8 si de 2 ori, in trafic au trecut Ferrari-uri pe linga noi. Cine poate, oase roade si-n Jakarta.

Insa, daca m-as muta in Jakarta... motocicleta ar fi mijlocul meu preferat de transport. Sunt zeci de mii... umplu toate golurile lasate in trafic de masini. Se sincronizeza cu restul traficului. Nu se incurca, nu se lovesc (nu foarte des, cel putin :))

Posted Image
Motorcycles in traffic

Posted Image
Bicycle guy making a statement :)
Quote

florin_el's Photo florin_el 26 Apr 2012

Autobuzele au benzi rezervate, pe mijlocul strazii, de obicei separate printr-o bordura de restul traficului. Am inteles ca amenda este destul de descurajanta. Cu exceptia unor motociclisti n-am vazut alte vehicule "civile" pe benzile rezervate autobuzelor:
Posted Image

Autobuzele sunt insa foarte ciudate, au usile pe la mijlocul cabinei, foarte sus. Pentru imbarcare/debarcare au statii special construite cu peroane la inaltimea usilor. Un autobuz de tipul ala nu poate debarca pasageri daca nu e tras linga statie. Pe de alta parte un autobuz normal nu poate folosi infrastructura aia. Cine stie cui i-o fi venit idea asta creata... si-a fost destul de infipt de a si implementat-o intr-unul din cele mai mari orase din lume!

Posted Image
Trans Jakarta
Quote

florin_el's Photo florin_el 30 Oct 2012

Hm, hm, proba, proba... :)

Posted Image

Daca stiam ca si telefoanele fac poze dintr-astea nici nu-mi mai cumparam camera :)
Quote

Luka's Photo Luka 30 Oct 2012

Vezi ca e o aplicatie draguta pe Android, Pano ii zice.
Quote