←  Tigaia şi polonicu' ne deschid apetitu'

Sinapse

»

Fac Must (sau Vin?)

Marius's Photo Marius 01 Nov 2011

he he.. mi-ati adus aminte si am dat fuga la frigider ..culmea, dupa doua saptamani inca mai e baubil :balos: ...aveam o sticla de la tata, facut de el, din bolta lui proprie ..mmmm ..inteapa nitel la limba dar e bun :balos:
Quote

bomicabomic's Photo bomicabomic 01 Nov 2011

Daca-i zdrobesti la masina aia de tocat, io zic sa-i bagi boabe.
Quote

Paulp's Photo Paulp 01 Nov 2011

Ma duc sa dezbat si eu niste tulburel, ca deja tata a tratat vinu (e metoda cea mai sigura daca vrei sa-l ai si la anu, cartea zice 1 gr de sulf la 100 L, tata pune juma de gram, doar cit sa-l limpezeasca si sa nu se caseze).
Quote

Liviu M's Photo Liviu M 01 Nov 2011

Bai coane Liviu, io zic ca de la monoxid de carbon te asfixiezi....

Ai dreptate, e tot asfixie (organismul nu mai primeste oxigen), da' mult mai periculoasa si "toxica" (blocheaza schimbul de gaze prin combinarea cu hemoglobina). La CO2 e asfixie "mecanica" - se intampla cand nu mai e oxigen in aerul din incapere.
Oricum, pe wikipedia (nu-s chimist), fermentarea (ca de aici am pornit) nu e trecuta la modurile de obtinere/producere.
Quote

bflorian's Photo bflorian 01 Nov 2011

Deci am combinat cele spuse de voi aici si am facut asa:
- struguri: 20 kg soi necunoscut ("alb tamaios dulce")
- dat jos de pe ciorchine
- pus direct in teasc (mini teasc de 12 kg)
- zdrobit si obtinut 12 l zeama
- pus in 3 damigene de 5 l
- deocamdata pauza ca nu am truse de perfuzie la mine. Maine adaug schema cu boloborositul prin apa.

Multzumesc!
Quote

IRONICK's Photo IRONICK 02 Nov 2011

De mai Florian, daca tipai si tu mai devreme iti aduceam eu struguri de la tara din zona Greaca. Niste tamaioasa ...mmmm
Quote

bflorian's Photo bflorian 02 Nov 2011

De mai Florian, daca tipai si tu mai devreme iti aduceam eu struguri de la tara din zona Greaca. Niste tamaioasa ...mmmm

Se poate sa nu ma uiti anul viitor? Deal? Acuma daca tot am investit in teasc, damigene si ... dopuri :)

Pe bune, ma gindesc ca e un hobby destul de OK!
Quote

AKD's Photo AKD 02 Nov 2011

Teoretic poti face rost de un must mai adevarat de la targurile din weekend. Sunt destul de multe, dar cel de la Agronomie mi-a inspirat mai multa incredere. Probabil nici pe acolo nu sunt 100% naturale, dar cred ca sunt mai bune ca peretii-butoaie din piata.
Eu am luat de acolo tot felul de zacusti, dulceturi, etc, iar nevasta-mea si copiii rup la dulciuri. Must n-am gustat. Am incercat braga, dar cum mai bausem o singura data cand eram mic, n-am cu ce sa compar, sa spun daca e buna sau nu.
Quote

IRONICK's Photo IRONICK 02 Nov 2011

Ce insemna 100% natural? Sa nu stropesti viile cu piatra vanata?
Quote

AKD's Photo AKD 02 Nov 2011

Pai e ca la sucul de potocale. Poti sa-l bei :
a ) asa : http://www.shopmania...h-12764-7344886
b ) asa : http://www.mic.ro/in...product_id=1384 (vezi ca scrie pe el 100% natural si sunt sigur ca pot sa dovedeasca asta in caz ca sunt dati in judecata)
c ) asa : http://www.mic.ro/in...;product_id=129

La fel si cu mustul :
a ) asa incearca florian
b ) ce pote gasi pe la un targ
c ) ce a cumparat de la vinaria din piata
Quote

bflorian's Photo bflorian 02 Nov 2011

Ma duc sa dezbat si eu niste tulburel, ca deja tata a tratat vinu (e metoda cea mai sigura daca vrei sa-l ai si la anu, cartea zice 1 gr de sulf la 100 L, tata pune juma de gram, doar cit sa-l limpezeasca si sa nu se caseze).

Acuma daca tot ai inceput cu secretele zi-mi si mie cum se face limpezirea vinului - se cumpara de undeva "sulf" sau else si cum se poate face sa nu se acreasca? Aka sa-l poti imbutelia si pastra mai mult de 1 an
Quote

Liviu M's Photo Liviu M 02 Nov 2011

Ce sulf ma? Pentru pastrat eu auzisem ca se pune dop la sticla, se ceruieste si se ingroapa.
Daca nu creste vita pe locul in care ai ingropat sticla, e OK. :jumpy:
Quote

Paulp's Photo Paulp 02 Nov 2011

Sulful se cumpara de la magazinul de produse fitosanitare.
Ti-am explicat cit si cum se pune.
E ca un praf, se dilueaza cu vin.
Pe standard se poate pune 1 gr de sulf la 100 l de vin.
Dar daca esti mai sensibil pune 1 gr la 200 l.
Eu am vin tratat asa de acu 3 ani, si e dulce si limpede.
Daca va uitati pe sticlele din magazin pe majoritatea scrie: Contine sulfiti. De la asta e.
Cele imbuteliate dupa metoda lui Liviu sint in general vinuri care se pastreaza in sticla nu in butoi, iar in momentul deschiderii trebuie consumate imediat pentru ca altfel in contact cu aerul se caseaza (isi schimba culoarea in principal). Mai mult, doar vinurile dulci se preteaza la metoda asta, pentru ca au suficient zahar ca sa reziste. Vinurile seci si demiseci nu rezista netratate.


LE. Dulce in acceptiunea mea e vinul demidulce spre demisec.
:)
Quote

bflorian's Photo bflorian 13 Nov 2011

Deci dupa mai bine de o saptamina de la presarea strugurilor mustul bagat la frigider de circa 5 zile este bun, usor piscator la limba dar gustos. Desigur nu e cazul de vin dar mai lucrez la idee.

Evident dupa vinurile de Napa si Sonoma din state (inclusiv unul de 15.5 grade!!!) trebuie sa resetez gradul de asteptare. :)
Quote

bflorian's Photo bflorian 20 Sep 2012

Deci sa reinviem topicul. Vreau (din nou) sa fac neste must si apoi neste vin. Sigur sunt novice dar mi-ar place sa incerc...

Cum sa fac rost de 100-200 kg de struguri? Ce soi imi recomandati (mai ales la anul asta secetos)? De unde? Cit?
Quote