←  Moartea pasiunii

Sinapse

»

Teatru (cu Oameni!)

bflorian's Photo bflorian 12 Apr 2018

Sai fa, ca se sfarojesc prunele!


Nu da la cap!
Quote

bflorian's Photo bflorian 15 Apr 2018

Fost la Regele Lear. La National. Poate unul dintre putinele cazuri in care in piesa sunt nume mari dar nu din generatia de dinainte. Nu e nimeni pe scena care sa te duca cu gindul ca a fost pus acolo din mila sau stima. Transpunere moderna. Normal ca ti-e frica de versificatia lui Shakespeare. Normal ca o sa crezi ca e prafuita. Si atunci s-a incercat o transpunere actuala. Foarte reusita in multe privinte, (usor) exagerata pe alocuri. Si usor pierdut firul epic prin alte locuri. 

 

Pentru cine a trecut prin viata piesa aduce confirmari ale unor adevaruri ("pai acum imi spui?!"). Pentru cei tineri...mai greu. 

 

Joaca exemplar Mihai Constantin, Andrei Ionescu si Marius Manole. Restul (majoritatea) joaca foarte bine dar nu au roluri atat de ample. Regia si scenografia David Doiashvili. Buna dar cu ceva exagerari. Pentru trupa voi da un 9/10 dar pentru regie un 8.5/10.

Quote

bflorian's Photo bflorian 27 Apr 2018

Daca tot suntem atat de buni in a fi falsi de ce ne mai trebuie ceilalti? Si, daca toata viata vom fi falsi cum sa credem ca vom putea vreodata sa spunem CEVA lumii?

 

Deci am fost la Scaunele. La Bulandra. Eugen Ionesco. Piesa nu o stiam si m-am simtit nefiresc in primul sfert de ora. Pina cand AM INTELES. Dupa momentul ala totul a fost numai un carusel de revelatii, un sir de intristari (daca mergeti veti intelege de ce) astfel incit la sfarsit, dupa o piesa grea, traiesti cu senzatia ca ai vrea sa mergi acasa la autor si sa devi presul lui de la intrare. Sa-i speli picioarele si sa-l slujesti pe viata platit fiind numai in intelepciune...

 

Actorii - mari si buni. Dar oricat de mari si oricat de bine au jucat (si au jucat bine) nu pot sa nu fie umbriti de o piesa colosala. 10/10 pentru piesa, 8.5/10 pentru actori.

Quote

bflorian's Photo bflorian 02 May 2018

Fost la Nabucco. La Opera Romana. O experienta buna. Barbatii au fost buni spre foarte buni. Solistele mai putin. Corul asijderea. Costume decente. Merita vazut. 8/10.

Luati-va totusi un plici la voi. Mai exista nesimtiti ce dau sms-uri in timpul spectacolului.
Quote

bflorian's Photo bflorian 02 May 2018

Daca sunteti in dubii sa mergeti sau nu la Nabucco incercati intai aici. Mergeti la 1:06:20 si ascultati cam 3 minute. Este o parte foarte frumoasa care le-a reusit bine si celor din tara. Evident ca sunt portiuni mai grele sau mai ...plicticoase... dar perle ca aceasta sunt deasemenea.

Quote

bflorian's Photo bflorian 22 Sep 2018

A inceput stagiunea. Pentru incalzire am revazut Arta. La Bulandra. Un nesimtit a vorbit tot spectacolul in ciuda atentionarilor spectatorilor. Intr-un final un actor l-a rugat sa vorbeasca ceva mai incet. In alte parti l-ar fi scos din sala.  :redfinger:

Quote

bflorian's Photo bflorian 07 Oct 2018

Fost la Crusa de soareci. La National. Greu sa pui teatrul sa concureze cu filmul in genul politist si groaza. Trebuie multa inspiratie si un dram de geniu. Nu au fost. Nici inspiratie si nici geniu. O trupa ce straluceste pe alocuri dar fara sa fie clar pentru ce anume sunt ei pe scena: pentru comedie? pentru drama? pentru buleverd? O miscare scenica dezordonata. O ambianta sonora insuficienta. Singurul decorul se straduia sa te duca in atmosfera. Merita sa o vedeti pentru Gavril Patru (care incepe sa devina un Stefan Iordache cu versatilitate chiar mai buna) si Lari Giorgescu (care participa din toata inima in piesa desi aduce prea multa comedie in personajul sau). Ii dau un 6.

Quote

bflorian's Photo bflorian 07 Oct 2018

Fost la "Nebun din dragoste". La National. Pentru Gavril Patru care incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult. O piesa cu un mesaj complicat si destul de greu de digerat. O montare destul de buna dar care nu evita total artificiile nenecesare si, din pacate, dezorienteaza publicul pe alocuri. Jocul actorilor - bun spre foarte bun. Gavril Patru joaca frumos dar il cand si cand cam parasea personajul, Ion Andrei Ionescu joaca chiar si mai bine (sa joci rolul lui Forrest Gump fara a-l copia cere talent!), Raluca Aprodu pune pasiune dar are nevoie de slefurie inca ceva vreme de acum inainte (si parca are prea devreme atitudini de primadona), Mihai Calin - binisor dar poate mai bine. Nu e o piesa simpla, noroc cu finalul ca altfel reusea sa-si piarda orice relevanta pentru noi. Ii dau un 8 (9 pentru actori) din 10.

 

PS: oameni buni - telefonul inchis inseamna INCHIS. E penibil sa vibreze din geanta la nesfarsit, sa il deschizi numai sa vezi cine te-a sunat si asemnea.

PS2: nici acum nu am scapat de doua cotofene care se credeau in sofrageria lor comentand si dind replica actorilor. 

Quote

laur's Photo laur 25 Oct 2018

Fost la Pe lacul auriu. La Bulandra. Virgil Ogasanu si sotia. In rolul unor varstnici ce isi cam incheie socotelile cu viata. Daca si actorii sunt cam in acelasi punct al vietii rezultatul este trist. Sau neplacut. Nu neaparat calitatea creste daca pui sa joace roluri de final oameni aflati la final. Ma rog, o fi prblema mea ca medic. Vreau sau nu am o relatie cam prea apropiata cu moartea...

 

Cica o piesa linistita si fara suparari. Nu prea. Cam prea trista. Ogasanu joaca altceva comparand cu ceea ce ai in minte cand intri in sala. 

 

Ii dau 7/10.

Nu ai vazut filmul, cu J si H Fonda? Mi-a placut atit de mult ca nu cred ca m-as duce la o piesa cu acelasi subiect...

Quote

bflorian's Photo bflorian 25 Oct 2018

Nu ai vazut filmul, cu J si H Fonda? Mi-a placut atit de mult ca nu cred ca m-as duce la o piesa cu acelasi subiect...

Si mai bine pentru ei! M-ar fi suparat rau de tot...

Quote

bflorian's Photo bflorian 12 Nov 2018

Fost la O scrisoare pierduta. La Bulandra. Oarecum trecuta in lumea moderna dar textul pastrat. Greu sa faci O scrisoare pierduta in 2018 ca sa placa la publicul cu mobil si selfie. Dar le-a reusit. Bine. Au reusit sa scoata inca intelesuri noi fata de montarile consacrate (cum sa concurezi cu Toma Caragiu, cu Birlic sau Dem Radulescu?). Domnii mei...le-a reusit. Piesa e proaspata, citiva actori joaca bine dar beleaua vine de la Daniela Nane, fosta Miss Romania actualmente o gogonica lipsita de vlaga si cu un talent ascuns publicului. 

 

Deci: daca aia micii au nevoie de Caragiale sau voi vreti sa va relaxiati intr-o piesa cunoscuta dar NU invechita e un motiv bun sa o vedeti. Nu are exagerariile modernismului cu orice chip ceea ce e bine. 

 

Ii dau un 8.5 din 10 (am scazut pentru Nane).

Quote

bflorian's Photo bflorian 12 Nov 2018

Fost la Furtuna. La National. Posibil sa fie ultima reprezentare?! Se zvoneste. Un regizor bulgar trecut pe la mari teatre din Rusia. Premiat. Shakespeare ?! Nu prea. E mai mult un pretext. Ceea ce ma enerveaza pentru ca nu vin la o astfel de piesa fara sa ma astept la intelesuri noi care sa-mi mobileze mintea. Dar... asta e. Deci: merita sa vezi acest SPECTACOL (ca e un spectacol si mai putin o punere in scena) pentru scenografia excelenta si lucrurile bune ce vin cu ea - muzica, lumini etc. Mai merita sa-l vezi pe Mihai Calin jucand fabulos. (nu e dintre preferatii mei dar acum face toti banii). Caramitru - slab si oarecum nefiresc. De ce te superi: pentru ca accentul pe spectaculos face ca piesa sa se piarda intre detalii. Plus niste stridente.... Deci - daca mergeti la piesa atunci neaparat faceti-va temele de acasa si ascultati Furtuna pe youtube (adaptat de Florian Pitis).

 

Deocamdata ii dau un 7.5 (as fi fost mai jos dar a fost cea mai buna scenografie vazuta de mine la un spectacol in tara).

Quote