←  Cu Doru prin locuri exotice

Sinapse

»

Ucraina

florin_el's Photo florin_el 01 Nov 2010

Planul a fost sa ajungem la granita la prima dis-de-dimineata ca sa putem traversa Ucraina "pe lumina". Nu eram ingrijorati ca ne-ar ataca cineva pe drum dar, asa cum avem si noi, pe la punctele de trecere, fauna cu BMW-uri si Mercedesuri tunate, cu geamuri negre, ne-am imaginat ca fratii lor din Ucraina ar putea sa fie mai prezenti si n-aveam chef de interactionat in miez de noapte cu ei.
Asa ca, cu noaptea-n cap, am purces la drum. Iasi - Pascani - Suceava - Siret, vreo 2 ore de drum pustiu, denivelat, chinuindu-ne sa ne tinem de volan, contind pe centura sa fim aruncati afara din masina de vreo groapa neasteptata. Cel putin pe ultima bucata, inainte de vama, ne-am spus: "Nu se poate sa fie mai rau in Ucraina!!!".

Inainte de vama am gasit un Petrom. Cei trei angajati din statie, se certau, vorbind un amestec de romana si rusa. Nici vorba de uniforma Petrom, de "buna dimineata, bine ati venit". Don'soara de la casa, obosita, intinsa pe tejgea a strecurat o-njuratura printre dinti cind am intins cardul. POS-ul era la celalalt ghiseu si, in general, cere mai multa munca. Eh, cum la romani, traditional suntem obisnuiti cu "bucurosi le-om duce toate", si cum, fiind dimineata, eram departe de "umplut paharul", am multumit frumos, le-am urat o zi frumoasa si ne-am continuat drumul. Paranteza: cum se poate ca, la toaleta, intr-o benzinarie pustie, cu toate semnaturile orare de "verificat" sa fie atita mizerie. Oare noi, est-europenii, suntem mai putin precisi la "trasul la tinta"?! Oare la ce ajuta teancul de "braduti" parfumati agatati prin toalete? La momentul ala practic nu indrazneam sa ne plingem de astea caci ne pregateam pentru ceva mult mai naspa.

Google ne-a informat ca in Ucraina trebuie sa fim atenti la drumuri, sunt proaste, la politisti, sunt la vinatoare, stiam ca nu trebuie viza dar ca masina ne va fi "stampilata pe pasaport". Cei 400+ km de la granita cu Romania pina la granita cu Polonia nu erau, cu siguranta, de speriat pentru o intreaga zi.

La vama romana cred ca a fost foarte scurt procesul, eram numai noi in vama, s-au uitat la pasapoarte si ne-au urat succes. Pustiu. Trecind in partea ucraineana, primul lucru pe care il remarci e lipsa de indicatoare, sau indicatoare care sunt in conflict cu semnele imperative a unei mamai in uniforma c-o sapca dintr-aia impunatoare, rotunda si mare cit o umbrela! Ne-a dat si cite un formular de completat, nume, prenume, pasaport etc, imprimat pe o hirtie foarte proasta. Am oprit nu departe de un ghiseu, mamaia cu sapca a venit si a luat actele: formulare, pasapoarte si actele masinii: sunt interesati de certificat de inmatriculare si asigurare. Dupa ce a frunzarit actele a latrat o intrebare. Cum, in ucraineana-s nul si in rusa sunt oarecum limitat la "Shto eta?... Eta malniki krokodil" si "Nu zaitz pagadi", am incercat sa initiez dialogul in engleza, in speranta ca voi reusi sa ajungem la un consens. Plictisita a dat din mina si a intrat cu toate actele in ghereta din apropiere. Citeva secunde mai tirziu, mi-a facut semn sa vin la ghiseu. Gemuletul ghiseului e pe undeva pe la nivelul buricului asa ca nici macar nu poti sa te apleci sa vorbesti cu "madame", trebuie pur si simplu sa ingenunchezi. Am citit undeva despre "tehnica construirii ghiseelor in comunism" asa ca, practic, am fost incintat ca am REMARCAT asta. Macar din punctul asta de vedere Romania a avansat enorm. Dupa ce, citeva momente am conversat smerit prin gaurica din geam, pesemne ca au vazut ceva valoare in mine ca m-au invitat inauntru sa finalizam vamuirea.

DSC01738.JPG

Afara erau pe-aproape de 5 grade, un vintisor rece de toamna fluiera printre betoane. Citeva neoane aruncau o lumina rece, alba peste fetele obosite ale celor citiva clienti, traficanti de vin rosu fara timbru si brinza dulce. Inauntru insa, un ibric pe un resou forfotea, promitind ceai proaspat. Doua cucoane masive si-un nene vames discutau probleme importante, evident nemultumiti de cursul istoriei. O caciula de iepure, cu urechi (mmm, ce bune erau la vremea lor), trona in mijlocul mesei. Iarasi, incercind sa gasesc o metoda de a comunica, am apelat la engleza. 3 perechi de ochi m-au pironit, toata lumea era cu urechile ciulite. Nenea vamesul, si-a dres glasul si m-a intrebat: "Dar... tu... roman... romaneste, nu? De ce angliski???". M-am inrosit ca un pustan cu lectia neinvatata. "Imi pare rau, normal, roman, romaneste, nici o problema. Noi, din Romania, spre Polonia, Polska." Satisfacut, nenea dadea aprobator din cap. Mamaia de la ghiseu, s-a uitat prin pasapoarte, a identificat o pagina pe gustul ei, a inmuiat o stampila c-o coada lunga in tusiera rosie, a ezitat o clipa cu stampila in aer si-apoi "BUM": Suntem in Ucraina! Mi-a dat pasapoartele, iesind din ghereta, am descoperit ca mai stiu ceva in rusa si le-am zis fericit: "Dasvidania". Nenea, in sictir, mi-a replicat: "Good bye". Uite-asa am iesit rizind din vama Romania-Ucraina.
Quote

OCEBE's Photo OCEBE 08 Nov 2010

Uite-asa am iesit rizind din vama Romania-Ucraina.

Sa vedem cand iesi de la ei sa treci la poloni sau cand te-oi intoarce.
Quote

Laurentiu's Photo Laurentiu 09 Nov 2010

Mie unul imi place Ucraina, ori de cate ori ma duc pe acolo. Kiev-ul e un oras in care, intr-adevar, daca nu stii macar caracterele chirilice, nu te descurci, insa odata obisnuit, iti cam pare rau cand trebuie sa pleci. Atatea fete frumoase si atata siguranta pe strazi (ca doar e plin de politie) n-am intalnit nici la mine acasa.

Attached Thumbnails

  • IMG_8016.jpg
  • IMG_8015.jpg
  • IMG_8008.jpg
  • IMG_7848.jpg
  • IMG_7978.jpg
  • IMG_7790.jpg
  • IMG_7850.jpg
Quote

Tetea d'Omida's Photo Tetea d'Omida 09 Nov 2010

si pozele cu gagici misto unde sunt?
Quote

Laurentiu's Photo Laurentiu 09 Nov 2010

Crezi ca aveam chef sa ma apuce vreun rusnac de ceafa ca de ce ii pozez fomeia? :P
Quote

Liviu M's Photo Liviu M 09 Nov 2010

Daca nici macar sa le pozezi nu poti, de ce sa mai bati atata pustiu de drum? :o
Numai asa, sa te oftici? :P
Quote

hyde's Photo hyde 09 Nov 2010

Pai, el a zis ca nu putea sa le pozeze dar nu a zis ca nu putea sa le ... bip! :bagau:
Quote

Laurentiu's Photo Laurentiu 09 Nov 2010

La partea asta mai e de lucrat, ca astea iti zambesc, dar...pe ruseste. Engleza nu prea stie nimeni pe acolo.

Altfel sunt mult mai aranjate si mai cizelate ca romancele.
Quote

Dacicuss's Photo Dacicuss 02 Feb 2011

...o fi ajuns Florin in Polonia? :huh:
Quote

Mache's Photo Mache 02 Feb 2011

Cred ca da. Dar nu vrea sa ne spuna daca sunt sau nu frumoase polonezele. :d:
Quote

Dacicuss's Photo Dacicuss 02 Feb 2011

suunt, hehe!
Quote