←  Cu Doru prin străinătate

Sinapse

»

Polonia

bflorian's Photo bflorian 18 Sep 2010

Adica Gdansk. A fost interesant sa pot ajunge la Gdansk, un loc care nu e pe primul loc in lista de vizitat (Gdansk-ul fiind pentru Polonia un soi de Tirgoviste pentru Romania - un loc incarcat de istorie dar cam atit). In plus eram curios sa vad cum arata tara care a sfidat criza (si am vazut: salarii temperate - in multe locuri mai mici ca in Romania, preturi mai mari la case, mai mici la alimente si un personal in restaurantele folosite foarte amabil si tinar). Soferul de la limuzina ce ne-a dus la hotel avea 400 euro / luna iar computeristul 700 EURO/luna.

Ce are de ofeit Gdansk-ul? Un port cu acces la rutele maritime spre Olanda si tarile nordice, un "centru vechi", multe magazine cu cihlimbar... si cam atit. Cita vreme portul era prea departe, magazinele de cihlimbar odios de insistente m-am hotarit sa vizitez centrul "vechi". Pozele sunt atasate si dau impresia de supervechi (mail ales cind vezi scris pe ele 1608 sau 1547). Realitatea bate filmul: in WW2 Gdansk-ul a fost ras de pe suprafata pamintului - rusii, americanii si mai apoi nemtii l-au facut praf. Asa incit prin 1957 s-au hotarit sa reconstruiasca fatadele cladirilor din centrul vechi construind in spare cladiri normale. Asa incit totul, dar absolut totul in Gdansk e o butaforie realizata in anii '50. Pina si catedrala (veche de 800 de ani) au reconstruit-o (e drept, pe fundatiile celei vechi), Drept care, ajuns in centrul vechi, te intrebi daca mai are rost sa pozezi...
Daca, totusi, ajungi acolo, e bine sa te gindesti putin la masa de peste (pestele afumat Polonez nefiind deloc o butaforie!)

Attached Thumbnails

 • IMG_2437.jpg
 • IMG_2438.jpg
 • IMG_2443.jpg
 • IMG_2444.jpg
 • IMG_2446.jpg
 • IMG_2447.jpg
 • IMG_2453.jpg
 • IMG_2454.jpg
 • IMG_2457.jpg
 • IMG_2458.jpg
 • IMG_2459.jpg
 • IMG_2461.jpg
Quote

Laurentiu's Photo Laurentiu 19 Sep 2010

Tot e bine ca l-au reconstruit. Bucurestiul inca e la stadiul de WW2, mai avem pana incepem sa reconstruim.
In rest, merita vizitat?
Quote

bflorian's Photo bflorian 19 Sep 2010

Tot e bine ca l-au reconstruit. Bucurestiul inca e la stadiul de WW2, mai avem pana incepem sa reconstruim.
In rest, merita vizitat?


Uite aici o poza exact din locurile in care am fost eu.... :)

De vizitat... daca iti platesc altii vizita cred ca e OK - ajunge o zi (in afara programului de lucru). Pe banii tai ... nu cred ca merita desi zonele din jur sunt frumoase si in apropiere e Sopot o statiune cu SPA-uri (febletea mea) cica bune.

Attached Thumbnails

 • ZIMG_4408.JPG
Quote

VAXXi's Photo VAXXi 21 Sep 2010

In Varsovia am vizitat si mi-au placut:

- PKiNul, nu prea e foarte mare lucru de vazut prin el, merita urcat pentru panorama, dar atmosfera din interior si vazut din exterior ii dau un aer gen "cladire din Red Alert" :)
- Muzeul Tehnologiei, asta a fost bestial: o gramada de chestii tehnice din toate domeniile, de la minerit la calculatoare. Am pus mana pe un Cray adevarat ! :) din pacate, nu toate chestiile sunt explicate si in engleza.
- am vrut sa vad Muzeul Chopin, da' era in renovare :(
- orasul vechi, Stare Miasto. Frumos frumos.
- Muzeul revolutiei, FOARTE FOARTE fain si excelent pus in scena.
- Muzeul cailor ferate, pe care am avut noroc sa-l prind inca deschis din cate-am inteles. Simpatic, pentru un pasionat cred ca-i raiul pe pamant.
- Parcul Lazienski, frumusel si el, da' cam fugitiv vizitat din pacate.

Poze si mai mult detalii scrise "la cald" cand am fost pe (inceput autoreclama) blogu' meu (sfarsit autoreclama).
Quote

Ake's Photo Ake 22 Sep 2010

Eu n-am fost decat in Wroclaw - un fel de Timisoara mai spalata si in Cracovia - un fel de Brasov mai spalat
Multe nu-mi prea amintesc pentru ca in cea mai calda zi au fost -17 grade si imi inghetase nervu optic.
Stiu doar ca m-a socat ca era foarte curat pe strazi.
Quote

Paulp's Photo Paulp 08 Feb 2012

Am avut ocazia anul trecut sa particip la un workshop la Varsovia.
Frumos oras, transporturi ca lumea, bine coordonate, oamenii foarte serviabili si amabili, si destui stiu engleza.
Merita vizitat...
Am facut citeva poze (vreo 2000) dar am selectat doar citeva...
Quote

florin_el's Photo florin_el 14 Jun 2012

Liniste si pace in Varsovia, sunt foarte bine organizati pentru campionat. Hotelurile sunt relativ pline, dar nu a fost prea dificil de gasit camere. E doar frustrant ca acum platesti pentru Ibis Budget (fostul Etap) preturi pentru care, in mod normal, puteai sa stai la Radisson. Chiar is in seara meciului cu Rusia totul a fost calm. Batausii sunt cunoscuti, din ambele tabere si, oarecum, li se creaza conditii sa-si dea in cap, in conditii civilizate. E un fel de corrida in care taurii si toreadorii arata la fel. Parerea localnicilor este ca, dupa terminarea meciului ar trebui sa fie invitati suporterii infocati pe teren si sa fie lasati 10-15 minute sa se simta bine. Serviciile de salubritate ar putea sa-i recupereze pe aia care au dificultati sa plece de-acolo.
Quote

bflorian's Photo bflorian 23 Apr 2018

Fost in Cracovia. Pe vara. Deci 27 grade. Curat. Aranjat. Placut, Ieftin (cam ca la noi la restaurant si la magazin). Merita de vazut daca v-ati plictisit de Praga. bere buna, Poloneze frumoase. Copaci cu flori... sa tot veselesti.

 

Am stat la un aparthotel. Well well. Eftin si bun. 

 

Berea 4 lei. Carnatul 10 lei (cam la 300 g)

Quote

Iulian's Photo Iulian 24 Apr 2018

la neonazistii aia?!!... totala lipsa de diversitate. mai misteaux si inclusiv pe strazile Parisului:

 

https://www.gettyima...ure-id614881684

Quote

bflorian's Photo bflorian 24 Apr 2018

la neonazistii aia?!!... totala lipsa de diversitate. mai misteaux si inclusiv pe strazile Parisului:

https://www.gettyima...ure-id614881684

O fi fost nazisti da nu intelegeam o boaba din cele spuse. Btw: in Cracovia si in Lisabona in top 3 restaurante se gasesc doua street food restaurant. Unul cu pui si unul cu carnati. Cel din Cracovia avea un singur meniu: un carnat pe foc cu mustar si paine. 10 lei. Coada ca la balamuc.
Quote

Iulian's Photo Iulian 24 Apr 2018

d-aia nu intelegeai, ca iereau neonazisti... 

 

polonezii cum fac puiu' ? 

Quote

bflorian's Photo bflorian 24 Apr 2018

d-aia nu intelegeai, ca iereau neonazisti...

polonezii cum fac puiu' ?


Nu la polonezi era cu pui ci la Portugezi.
Quote

Iulian's Photo Iulian 24 Apr 2018

la portughezi atuncea? e ca Nando's? carevare radacini portugheze (prin Brazilia, Mozambic)...

Quote

bflorian's Photo bflorian 24 Apr 2018

Nu stiu sigur cum e la Brazilieni dar cred ca e similar. In principiu lime, piri-piri si usturoi. Vad acum ca au cazut pe 60 dar erau pe 1 acum fo 2-3 ani cind am fost la ei. Jar de lemn obligatoriu. Oamenii stau in strada si asteapta sa primeasca comanda care este lucrata in fata ta de 2-3 bucatari.

 

In Cracovia asta e cind pe 1 cand pe 2. Schema identica. Fac numai hamburgeri in reteta proprie. Dai comanda si astepti. Eu am asteptat 2 ore. Pe bune. (dar mi-au spus de la inceput ca asta e perioada de asteptare...). 

 

Tot in top este asta: un gratar mic cu foc de lemne unde fac un singur tip de carnati. Secretul? Sunt permanent acolo de la 8 seara la 3 noaptea. Ploua. Ninge. Furtuna. Ei sunt acolo. Carnatii sunt ...buni dar oarecum standard (usturoi, piper, cimbru si fum). Nici o smecherie. 

Quote

Iulian's Photo Iulian 24 Apr 2018

yep, p'acilea pe la magazinul rusesc au si chestii poloneze, inclusiv ceva de ii zice Krakowska kielbasa - carnati afumati ( cam ca aia din poze). nu stiu cumse compara cu originalaul dar sunt bunicei si astia. am luat - sunt OK dar nu sunt ca Pleshcoii care sunt topul dpmdv in carnati dupe mine. 

Quote