←  Sinapticii de mâine

Sinapse

»

Celulele Stem

Lolek's Photo Lolek 07 Jun 2013

ce parere buna au unii despre materialul lor genetic... hai sa fie cu noroc...

pai zi si tu o parere, c-ar fi cea mai avizata.

Quote

cristi's Photo cristi 07 Jun 2013

Sar'na de urari  :gene:

Recunosc ca din cate am vazut si citit pana acum, totul ma duce cu gandul numai la vanzare/comert/marketing/afacere sau cum ii spune. 

 

Exista insa si ideea in capul oamenilor cum ca uite, se ofera o alternativa (de salvare) pentru o eventuala problema si nu o luam in calcul si dupa aia o sa regretam, etc.

Nu e problema de bani, da-i incolo, sa fie dati degeaba, dar ma intrebam daca este vreo chestie utila/stiintifica in toata treaba si daca la o adica, e bine sa fac acum lucrul asta.

Quote

Iulian's Photo Iulian 07 Jun 2013

sa spunem ca nimeni nu poate garanta integritatea produsului. in fine vad ca preturile au scazut deci ca asigurare in caz de-o leucemie ceva ar fi OK, desi repet nu e sigur ca dupa 10-20 de ani ce ai pus la gheatza o sa fie utilizabil. dar daca va fi e un castig semnificativ.

Quote

cristi's Photo cristi 08 Jun 2013

Multumesc pentru raspuns Iulian.

 

 

De ce spun ca am ceva dubii. 

S-a plecat de la un pret de vreo 4900ron si fara sa ceara nimeni i-a facut sotiei mele o oferta la cca 2000ron.

Apoi, daca platesti anticipat iti fac iarasi nu stiu cate reduceri si beneficiezi de nu stiu cate avantaje, etc.

 

Toata discutia si e-mailul pe asta au fost bazate, doua elemente importante. Primul e ca PLATESTI nu stiu cat si apoi ca BENFICIEZI, culmea. Nu era vorba de beneficiul medical care constituie subiectul principal al acestui demers ci beneficiezi de reduceri, alea, alea.

Sotia fiind cadru medical a pus in mod firesc intrebari specifice. Cand au vazut aia ca lucrurile stau asa au inceput s-o dea cotita, sa-i spuna ca acel contract il primesti dupa ce-l platesti, etc.

 

O sa solicitam acum contractul inainte sa citim ce si cum in el. Pur si simplu costurile nu ma intereseaza ci daca demersul asta inseamna ceva, e util cu ceva. Nu ma intereseaza sa platesc ieftin nimic ci mai degraba sa platesc scump ceva ce mi-ar fi util, as putea sa folosesc.

Eu asa procedez indiferent de ce serviciu sau obiect face obiectul unei achizitii. Pretul e ultimul lucru care ma intereseaza.

Ori astia care vand ceva in Romania si nu numai, in primul rand au grija sa-ti bage in cap faptul ca e ieftin si nicidecum care-i treaba cu acel produs sau serviciu.

Quote

Iulian's Photo Iulian 08 Jun 2013

acilea vad ca e cam 3500-4000 lei americani pentru 20 de ani ( platesti cam 1000 initial si apoi cam 120-130 pe an), dar nu imi sunt clare amanuntele. in principiu eu as astepta ca tehnicile sa se matureze, prelevarea si obtinerea de celule stem devine mai usoara, conservarea se perfectioneaza. ce faci acum in conditii de calitate mai indoielnice si pret mai mare vei face peste 5 ani mai bine si mai ieftin.

Quote

bflorian's Photo bflorian 08 Jun 2013

Multumesc pentru raspuns Iulian.

 

 

De ce spun ca am ceva dubii. 

S-a plecat de la un pret de vreo 4900ron si fara sa ceara nimeni i-a facut sotiei mele o oferta la cca 2000ron.

 

 

Pai hai sa vedem:

 

Un congelator de -150 C costa cam 20.000 EURO si tine cam 15.000 de fiole

 

Consumul este de maxim 10 kW/ora - incuzand aerul conditionat. Consumul per luna per congelator = 750 EURO

 

Total - app 21.000 euro investitie in congelator si apoi cite un consum electric de 750 euro / luna

 

 

 

Daca cele 15 .000 de fiole platesc cite 500 euro asta inseamna 7.5 Milioane per 25 de ani per congelator. 

 

Profitul este frumusel de tot!

 

Deci 500 nu e deloc putin.

Quote

Iulian's Photo Iulian 08 Jun 2013

nu e chiar asa de simplu. ai nevoie de back-up - circuite frigorifice duble, generator de rezerva.. daca se taie buleftrica o juma de zi sau iti pica compresorul la un congelator ( ceea e pe orizontul a 10-20 de ani e chiar inevitabil) ti s-a imputit  marfa la cateva sute de clienti. 

Quote

bflorian's Photo bflorian 08 Jun 2013

nu e chiar asa de simplu. ai nevoie de back-up - circuite frigorifice duble, generator de rezerva.. daca se taie buleftrica o juma de zi sau iti pica compresorul la un congelator ( ceea e pe orizontul a 10-20 de ani e chiar inevitabil) ti s-a imputit  marfa la cateva sute de clienti. 

Iuliane, uita-te la cifre. Daca arunci fiecare congelator la numai 2 ani de functionare (deci la incheierea perioadei de garantie) si tot nu cumperi decit 22 bucati care inseamna cam 500.000 euro. Citeste cifra finala: 7.5 milioane bani incasati prin taxele de la un congelator.

 

Btw: vorbesc de un congelator model pe care il am cumparat la mine la clinica: e cel mai performant din lume si e garantat ca nu se strica daca e parasutat (e acelasi model folosit de armata SUA). 

Quote

cristi's Photo cristi 19 Jun 2013

Am trecut peste situatie si nu am facut recoltare de celule stem.

 

Insa, ce vroiam sa zic e ca ieri, la blocul de nasteri de la spitalul judetean din Galati era o familie care a optat pentru recoltare de celule stem.

Din pacate reprezentantul care trebuia sa faca recoltarea nexam prezent, timpul "magic" in care sa se face recoltarea a sarit in aer, oamenii disperati pe acolo, etc, etc, etc. Adica un demers prost gandit, programat si a mai si fost cezariana, deci se stia exact momentul, ziua, ora, recoltarii.

Asa ca, cei din Ro care se ocupa cu chestii din astea, cel putin in situatia descrisa mai sus, sunt destul de... praf...

 

"Posesorii" celulelor stem erau destul de agitati si pe buna dreptate. Mi-a venit sa le zic sa nu se mai consume prea mult ca oricum e aproape inutil demersul asta dar... mi-am vazut de treaba mea ca erau cam ciudatei si m-am temut sa nu ma interpreteze gresit.

 

Ca am ales bine, ca nu am ales bine, cum vrea bunul Dumnezeu :)

Quote

horace's Photo horace 19 Jun 2013

Felicitari!

 

Nu stiu ce "reprezentant" trebuia sa faca recoltarea, pe la noi se obisnuieste ca doctorul care face cezariana / asista la nastere sa recolteze folosind kitul adus de acasa (primit in prealabil de la firma). Apoi beneficiarul suna la firma care-si trimite reprezentantul dupa material. La fel se intampla si in spital de stat si la privat.

Quote

cristi's Photo cristi 19 Jun 2013

Astia de la Cord cel putin spuneau ca au un colaborator mai prin fiecare oras si respectivul vine si se ocupa de recolta si alte alea.

 

Si apoi mai e un lucru Horace, Galatiul nu e Cluj. Cel putin in ceea ce priveste activitatea medicala :D Astia-s mai primitivi aici si sincer sa fiu, as avea destule sa spun despre experienta de ieri... noroc ca ginecologul ne e prieten de familie si s-a implicat in momentul in care a aflat ca pacienta e acolo... culmea, pacienta fiind tot cadru medical dar la alt spital. 

Asta e viata, pacat ca unii medici lasa lucrurile sa se desfasoare catre o situatie cand esti nevoit sa "dai". Oricum fata mea avea bani la ea si a dat tuturor si peste tot... abia cand aia au vazut ca unul dintre sefii lor o cunoaste foarte bine si-si vorbesc pe nume au intrat in priza si au realizat ca exista si ea pe acolo. Si repet, avea banuti la ea (si a si dat) cam cat pentru o masina bunuta la mana a doua... Asta e viata. Poate o sa devina si oamenii mai buni candva.

 

Hai ca ma lungesc. 

Faza e ca pana si pe ea a luat-o prin surprindere ca vorba aia, practica aceeasi meserie (nu gineco ci ati) dar cel putin ea isi face treaba si nu lasa omul nebagat in seama si nu are nicio pretentie de la nimeni. In fine, asta e alta discutie, mai complicata mai, mai, mai... 

Bine ca e bine. Dar imi reprosez ca nu i-am bagat pe toti in priza dinainte, ca aveam posibilitatea asta :D

Quote