←  Cu Doru prin locuri exotice

Sinapse

»

Turcia - Istanbul, Cappadocia

Mihai's Photo Mihai 01 Oct 2008

chiar nu stiam nimic de aceste locuinte, tot timpul cat ma uit la fotografii am impresia ca ai fost in tinutul lui Oblio;

despre stramutarea fortata a grecilor, e o versiune mai blanda a razboiului spermei(vezi animal planet) in care se face loc doar semintiei aflate, conjunctural sau nu, la putere. am vazut un film, grecesc parca, cu stramutarea asta a grecilor care au plecat cu obiceiuri cu tot in tara, fiind tot timpul cu gandul la frumoasele vremuri traite in istambul; normal ca apare in film si o idila grec-turcoaica...
Quote

Lolek's Photo Lolek 01 Oct 2008

tot timpul cat ma uit la fotografii am impresia ca ai fost in tinutul lui Oblio;

umm, chiar ca...
Quote

john_b's Photo john_b 07 Oct 2008

Am gasit aici niste poze/informatii asemanatoare:

Istanbul

Cappadocia

Cappadocia -> Antalia

Sper ca nu va suparati :)
Quote

Lolek's Photo Lolek 07 Oct 2008

foarte misto poze are nenea

da' nu s-a dat cu balonu' :) va dau eu... "acusica"
Quote

Lolek's Photo Lolek 10 Oct 2008

06). Open Air Museum

Cuvinte comune romano-turce (cu aceeasi semnificatie, grafie un pic diferita:
- dusman (n-am imprumutat si cuvantul "prieten" pare-se... :) )
- cioban
- ciorba
- ciorap
- cresa
- haide (ei zic un fel de "haidi-haidi")
- harcea-parcea
- surghiun
- masa
- ghiol
- musteriu (asa scria pe facturi, btw :)) )
si multe altele de care nu-mi aduc aminte
Open Air Museum este un fel de ansamblu manastiresc al crestinilor timpurii. Era o stanca mare pentru chiliile barbatilor (inchis pentru restaurare) si inca o stanca mare pentru chiliile femeilor (vizitabile astea) plus o sumedenie de bisericute sapate instanca, sali de mese, bucatarii, spatii de calcat strugurii in picioare pentru vin.

Intrare: 20 lire de persoana. In plus, singura biserica restaurata (Dark Church) are o taxa separata (18 lire).

Frescele sunt de doua tipuri, cele mai vechi, estimate prin secolele 3-6, au o alura naiva, simplista si monocolora (ocru). Arata cam asa (a se vedea cam in ce grad de deteriorare s-a cam ajuns, in prima poza, unde trebuia sa fie o "cave church" si... e "open air" acuma):
07_00_fresca_secol_VI.JPG 07_00_fresca_secol_VI_2.JPG
07_00_fresca_secol_VI_3.JPG 07_01_fresca_secol_VI.JPG

Cel de-al doilea tip, de perioada prospera (secolele 10-13) arata cam asa:
07_02_fresca_secol_X_.JPG 07_03_fresca_secol_X_2.JPG
07_03_fresca_secol_X_3.JPG

In unele parti se poate vedea (din cauza deteriorarii) cum frescele mai recente se suprapun peste cele vechi, ca aici:
07_04_fresce_combinate.JPG

Iaca si o sala de mese, sa zicem de secol VIII (nimeni nu e sigur de nimic pe acolo, dar asa mi-au zis aprox, asa zic si eu):
07_04_sala_mese.JPG
In capatul salii de mese exista (am vazut in alt loc, in poza de aici e stearsa complet) o fresca cu cina cea de taina.

Si, fiindca e vorba de un "muzeu in aer liber", iaca si alte poze...
07_05_diverse.JPG 07_06_diverse.JPG
07_07_diverse.JPG 07_08_diverse.JPG
07_09_diverse.JPG 07_10_diverse.JPG
07_11_diverse.JPG 07_12_diverse.JPG

Interiorul unei bisericute:
07_01_biserica.JPG


De notat ca pe langa distrugerile naturale, nea bou de om a tinut musai sa0-si aduca contributia, pe doua filiere:
a) Filiera unu, islamica, unde reprezentarile ochilor sunt considerate nefaste, si prin urmare in anumite cazuri au scrijelit/sters ochii de prin fresce, ca aici:
07_14_distrugere_ochi.JPG

B) Filiera 2, ortodoxa, in urma iconoclasmului de secol 8 (abolit ulterior in al doilea consiliu de la Niceea). Iconoclasmul condamna pe baza Decalogului, reprezentarile de icoane, sfinti, etc. Prin urmare, pare-se ca unele din frescele din Capddocia au fost distruse din acest motiv, in aceasta perioada, dupa cum se vede aici:
07_13_iconoclasm_in_voga.JPG

Teoretic cica sa poate face o distinctie simpla: daca sunt stersi ochii, de vina sunt musulmanii, daca e sters intreg corpul, de vina e iconoclasmul ortodox. Am ceva dubii legate de momentul cand a fost sters sfantul din ultima poza, pare sa fie executat ceva mai recent decat in secolul 8, dar nu sunt expert... In tot cazul, sigur alte icoane au fost distruse asa.


L.E.: cer scuze pentru calitatea pozelor, nu era voie cu blitz, evident...
L.E. 2: Inainte de excursia asta habar nu aveam ca a existat o perioada iconoclasta in Biserica Ortodoxa, de-aia am si insistat poate cam mult. Evident, "cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele" - dar totusi...am avut si boala asta de-a lasat urme de varsat de vant, ca sa zic asa. Bine c-a trebuit sa-mi zica un turc chestia asta...
Quote

Lolek's Photo Lolek 10 Oct 2008

07) Barbatilor, dans!

Dupa ce-am vizitat Open Air Museum ne-am intors dea-n-picioarelea in Goreme... pentru d-ale gurii:
07_00_la_masa.JPG
Si apoi la hotel pentru d-ale oboselii...Sotia la somn, iar eu cascat gura la lume de pe terasa:
07_01_la_hotel.JPG 07_02_la_hotel.JPG

Pe la 9 PM, dupa cum era stabilit, pentru 25 de lire, ne pregatim de mers la "dervish show". Din cauza ca nu aveau suficienti musterii pentru chestiune, cei de la agentie ne trimit taxi, pe cheltuiala lor, dus-intors.

Antreu (pentru ca n-as vrea sa dau eu cu mucii-n fasole prin semnificatii...):

desires by listening [to their master and sufi music], thinking [about God] and whirling which resembles the rotation of other beings such as electrons and planets of the micro- and macrocosmos[citation needed].
As explained by Sufis:
In the symbolism of the Sema ritual, the semazen's camel's hair hat (sikke) represents the tombstone of the ego; his wide, white skirt represents the ego's shroud. By removing his black cloak, he is spiritually reborn to the truth. At the beginning of the Sema, by holding his arms crosswise, the semazen appears to represent the number one, thus testifying to God's unity. While whirling, his arms are open: his right arm is directed to the sky, ready to receive God's beneficence; his left hand, upon which his eyes are fastened, is turned toward the earth. The semazen conveys God's spiritual gift to those who are witnessing the Sema. Revolving from right to left around the heart, the semazen embraces all humanity with love. The human being has been created with love in order to love. Mevlâna Jalâluddîn Rumi says, "All loves are a bridge to Divine love. Yet, those who have not had a taste of it do not know!" [1]


Eu stiu doar ca e un dans mistic religios, in cazul nostru (acolo ne-am alaturat unui grup mare de francezi privitori), dansul a fost executat de profesori de asa ceva (taximetristul zicea ceva de genul "you're lucky, these are real dervishes and the real dance"), iar maestrul (cel in negru in pozele de mai jos) raspundea la intrebari, in franceza, dupa spectacol, intrebarile variind in gradul de inteligenta de la "da' nu ametiti? nu va e rau?" pana la "ce semnificatie are cercul central conectat cu linie la piatra aia care seamana cu un turban?" (si la raspunsul de la ultima intrebare mi s-a cam terminat franceza si taximetristul ne-a facut semn ca tre sa mergem).

Inca o chestie, la dansul intreg n-am avut voie sa facem poze, deoarece era ritualul religios in sine. In schimb, imediat dupa, au mai venit o data si au executat o bucatica mica din el, pentru poze.

Muzica (cantat live) pentru dans mi s-a parut cu adevarat misto.

Pozne:
07_03_ringul.JPG 07_04_ringul.JPG
07_05_maestrul.JPG DSC01491.JPG
DSC01492.JPG DSC01494.JPG

Odata ajunsi la hotel, ma-ntorc la cascat gura la lume de pe terasa:
DSC01499.JPG
...si ne gandim cu ceva spaima la faptul ca a doua zi dimineata tre' sa ne urcam in balon, pentru vreo ora.
Quote

Lolek's Photo Lolek 10 Oct 2008

08). Balonlu Cyclet

Ne trezim dimineata pe la 5:00 ca sa fim gata la 5:30 si, dupa bunul obicei ies pe terasa...unde raman gura-casca:
08_01_buna_dimineata.JPG
Now that doubled the excitment!

Asa ca mergem la fata locului:
08_03_la_fata_locului.JPG

Si, de aici incolo, speachless. In afara de faptul ca am urcat la 1000+ metri si ca a fost printre cele mai extraordinare experiente din viata mea (sa fii la un kilometru altitudine, liniste completa, cu "the loved one" - priceless) nu am prea multe de zis. Decat ca, chiar daca nu in Cappadocia (desi v-as dori sa fie acolo), nu ratati asa ceva.

Inca ceva, am o tona de poze din care mi-a fost realmente greu sa selectez "cateva". Dar, dupa filtrari succesive am ajuns la astea:
DSC01512.JPG DSC01518.JPG
DSC01535.JPG DSC01540.JPG
DSC01541.JPG DSC01551.JPG
DSC01561.JPG DSC01563.JPG
DSC01565.JPG DSC01570.JPG
DSC01572.JPG DSC01574.JPG
DSC01576.JPG DSC01580.JPG
DSC01586.JPG DSC01591.JPG
DSC01613.JPG DSC01615.JPG
DSC01630.JPG

Ca sa nu se simta neglijati, am si un "BMW" pentru categoria gratargie mustarofila de rit "sa moare dusmanii mei", iaca: piscina in semi-desert:
ultima.JPG

Iar daca v-am trezit interesul pentru "balonare", aruncati un ochi aici pentru posibile destinatii pentru asa ceva, preturi, etc. Cappadocia, 150 euri nu e trecuta aici, deci luati-o ca pe un super-tip ;) : http://www.lazy.ro/a...clusivista.html
Quote

Dacicuss's Photo Dacicuss 10 Oct 2008

Minunat! :aplauze:

...da' mai lasa cola si tigarile alea! :P
Quote

Codrin's Photo Codrin 11 Oct 2008

*note to self: baloon ride for 2*
Quote

Mache's Photo Mache 04 Nov 2008

Nene Lolek, nene Lolek, nu ne mai povestesti despre Cappadocia?
Quote

Mache's Photo Mache 18 Feb 2009

Nenea Loooooleeeeeek!!!... Nu termini povesteaaaaa??... :unsure:
Quote

Lolek's Photo Lolek 02 Sep 2011

hmmm....mi s-o facut dor mare de zona asta. Mare bou am fost ca n-am facut efortul sa termin "documentarul". Macar orasul subteran merita. Suspans, mister si actiune...

Intre timp amicii s-au mutat in Izmir, am inteles ca-i fain si pe acolo, si-or avea si curse de Cappadochia, poate chiar cu autocare de-alea bestiale Metro.

Ar cam fi timpul sa planuiesc un intors pe acolo, mai ales sa vad cum mai arata "tara lui Oblio" care-mi parea in plina eroziune, pericol de disparitie, la prima vizita.
Quote