←  Tigaia şi polonicu' ne deschid apetitu'

Sinapse

»

Preparare Peste

maddan's Photo maddan 08 Jan 2008

:hug:

:pcorn:

Asteptam...
Quote

Luka's Photo Luka 08 Jan 2008

Bacalau asta e intalnit si in Spania, am mancat un fel excelent, esqueixada de bacalao, peste crud cu ceapa si otet, mmmm.
Destul, deturnez topicul :)
Quote

cristi's Photo cristi 08 Jan 2008

Asteptam continuarea :pcorn:
Quote

mil's Photo mil 08 Jan 2008

si io am mancat bacalau de asta...taman la Trondheim...in fosta posta han a orasului (cica loc scump...cu rezervari...desi conditiile erau cam medievale)...in acceptiunea ei norvegiana semana a o mancare de cartofi iute cu carne de peste (nu stiu cat de crud)...nu mai stiu cat a costat...ca nu am platit io...
Quote

Luka's Photo Luka 08 Jan 2008

Pai iti dai seama ca, asa cum zice Mache, or fi cateva sute de retete :D
Quote

Ake's Photo Ake 08 Jan 2008

(Sorry de off-topic)
Mai, bacalau (bacaliaro, bacalaio, etc) asta e un peste cunoscut la noi ca si "Cod". Din cate stiu eu, asta se pescuieste prin jurul Norvegiei si se exporta in tarile civilizate ca "file sarat" si in Romania ca "ce ramane mai naspa congelat". Din motive pe care nu le cunosc, asta e considerat in unele tari ca pe la noi in trecut hamsiile, adica "mancarea saracului". Oricum mie imi placea asa ca la un restaurant mai cu staif de p'afara am cerut odata din asta si toti de la masa s-au uitat la mine de parca as fi cerut un sanvis cu parizer.
Quote

Iulian's Photo Iulian 08 Jan 2008

codul e pestele de baza pescuit in Atlanticul de nord. e foarte popular si in provinciile maritime ale Canadei si in New England. de bacalhau nu am auzit p-acilea. in Newark era o numeroasa comunitate portugheza si am fost de cateva ori la restaurante portugheze acolo dar nu imi aduc aminte de asa ceva ( trebuie ca aveau dar nu am bagat noi de seama).
Quote

bflorian's Photo bflorian 08 Jan 2008

Ce am vazut eu in Portugalia si nu stiu cum / la ce foloseste erau niste pesti uscati si tavaliti prin sare care se vindeau in special in bacaniile mai ieftinache - ala era bacalaul in speta? Stiu sigur ca erau citeva varietati cu preturi foarte diferite desi, dupa ochiul meu toate semanau la fel. Dar aveau ingrozitor de multa sare pe ele!
Quote

Luka's Photo Luka 08 Jan 2008

Mai oameni buni, asa cum bine zise Ake, bacalau asta e cod. Codul e un peste oarecum comun, de culoare alba de firea lui.
Intr-adevar, nici mie nu mi se pare cine stie ce delicatesa, nu se compara cu vreun somon sau alte alea, dar cu reteta potrivita merge. Plus ca nu e scump.
Asa cum tot Ake observa, la noi se gaseste in forma lui originala, respectiv congelat :D
Se dezgheata chiar si in apa calda, se incalzeste o tigaie, se toarna sucul de la 1-2 portocale si se prajeste/fierbe pestele. Dupa se serveste dandu-te mare la invitati ca cine stie ce delicatesa le-ai dat :D Impresionarea mosafirilor slabi de inima si neumblati in lume poate continua prin turnarea intr-o tigaie, eventual una curata, nu chiar aia in care ati facut codul, a unei cantitati de vin rosu care se incalzeste, apoi se arunca in tigaie cateva felii de mar/para/ananas/orice alt fruct a mai ramas prin casa (nu de plastic). Se serveste ca atare, imediat ce ati scos din tigaie, eventual musafirii se vor arde pe limba si nu vor simti delicatesa. Distractia poate continua zile in sir dupa ospat, cand toata lumea se va gandi cu invidie la masa rafinata pe care au putut-o servi la prietenii lor umblati pan Europa si alte meleaguri.
Gata, Mache, ai cuvantul.
Quote

maddan's Photo maddan 08 Jan 2008

:hug: Luka, desi prepar codul in fel si chip, iata o reteta la care nu m-am gandit :d: Dankeee!

Mache, presteaza!! :D
Quote

Mache's Photo Mache 08 Jan 2008

Don doctor, ala e!!! Ghidul ala turistic recunostea ca acesta nu e pestele lor. Dar si l-au insusit ca mancare nationala si cu asta au terminat povestea. Bacalhu' asta, la portughezi, e ca si cu micii la noi: il avem de la altii, dar noi il facem cel mai bine si e al nostru. Se pare ca micii au o oarecare provenienta turca, pe la originile lor.

Nu stiu, probabil ca normanzii aia care au migrat spre Sicilia, trecand prin partile Portugaliei de azi, i-au invatat pe locuitorii zonei sa se bucure de binefacerile si placerile codului sarat (ca doar stiti, ne avand frigidere, pastrarea carnii, prin acele vremuri se facea prin sarare si afumare). Iar astia, convertiti la dieta pe baza de peste, au inceput sa se laude la toata lumea cu pestele adus de la altii, zicand ca este mancarea lor nationala.
Quote

miki's Photo miki 08 Jan 2008

io-l tin cam 2 ore ( bineinteles dupa ca s-a dezghetat) in nitel ulei de masline, o lingurita de soy, cu ceva sofran, usturoi, coaja de la o juma da lamaie si zema tot de la ea!
Si dup-aia il arat 3-4min pe fiecare parte la o tigaie incinsa!
Garnitura...orez la aburi!
Quote

Luka's Photo Luka 09 Jan 2008

Oare noi vorbim acilea de Portocalia sau n-avem un topic dedicat??
I-ati stricat omului povestea :D
Quote

Luka's Photo Luka 09 Jan 2008

Ca si-asa v-ati napustit peste topicul ala cu Portocalia, mai bine ne mutam acilea si ne impartasim ceva retete pentru peste.
Pentru ca nu sunt mare bucatar, o voi reda pe aceeasi, respectiv cod in suc de portocale.
Sucul de la 2-3 portocale se incalzeste in tigaie, se arunca codul/alt peste de a ramas prin cada si se prajeste/fierbe pana pare comestibil. In acelasi timp se tot vantura sucul ala din tigaie astfel incat sa acopere pestele si sa-i ofere gustul. Se serveste ca atare, cu ce garnitura vreti voi, eventual cu 2-3 felii de portocala presarate prin farfurie.
Maddane, ai cuvantul ca te laudai ca ai cateva retete.
Quote

mil's Photo mil 09 Jan 2008

merluciu? congelat...
cartofi
bulion concentrat
ceapa
ulei
sare, piper
rosie, ardei gras

se iau cartofiii se baga la microunde cam 8 minute pe la 800 W...apoi se racesc (rapid in apa) se decojesc , se feliaza
se ia ceapa si se taie marunt
se dezgheat merluciul


- ceapa se prajeste in ulei putin pana devine tranpsarenta
- merluciul se dospeste fara ulei...alaturi de rosia si ardeiul feliat+ cand merluciul e "pe gata" se pune ceapa calita si suc de rosii diluat si se lasa la fiert un pic
-feliile de cartofi copt se prajesc separat in ulei putin pana cand prind crusta
- in paralel se prepara un sosurile (reci) pe baza de ulei, apa, bulion condimente si unul pe baza de ulei, otet, mustar de dijon, condimente

se ia merluciul si feliile de cartofi la consumat...se asezoneaza cu unul sau ambele dintre sosuri dupa gust, cu mentiunea ca eu as pune socul pe baza de bulion peste cartofi si cel pe baza de mustar peste merluciu.

Alaturi mere un pahar de vin alb...sau mai multe ;)
Quote