←  Noi despre noi

Sinapse

»

Buna Dimineata

Michidush's Photo Michidush 28 Feb 2015

Mda....ma ca o egzperienta personala pot sa zic ca vizitand Vaticanul nu am simtit de loc o vibratie spirituala sau prezenta lui Holly Molly......in schimb am vazut cele mai mari nestemate din viata mea in muzeul Vaticanului... in mod ciudat, in bisericile bizantine din Ravena, am simtit mai multa traire spirituala. Cred ca e din cauza genei "mutate" acu 1000 de ani la schisma.

In top la capitolul asta mi se par manastirile noastre......cand o sa ma fac mare o sa devin un blogger ultraordodox ca Victor Roncea...acu e prea devreme...tre sa ma mai ticnesc o leaca
Quote

Iulian's Photo Iulian 01 Mar 2015

ortodocsii "e mai spirituali" decat catolicii care e mai spirituali decat protestantii*... si Mama Rusie e cea mai ortodoxa, a treia Roma, aia adevarata. Slava lui Vlad! dixit!

 

* acuma cei mai spirituali sunt de fapt ateii yoghini si naturisti care nu isi vaccineaza copiii si conduc numai Prius si Tesla... 

Quote

FLEX's Photo FLEX 02 Mar 2015

ortodocsii "e mai spirituali" decat catolicii care e mai spirituali decat protestantii*... 

ricanezi ajurea, e cert ca sint diferente de abordare a interiorizarii mesajului intre cele 3 confesiuni crestine. Vorbesc si io despre ce ma pricep, respectiv arhitectura cladirilor de cult specifice; pe linga diferenta intre aspectele strict functionale ale spatiului liturgic (care sa zicem ca tin de chichite dogmatice), spatiul ocupat de credinciosi are configuratii volumetrice foarte diferite si genereaza alte sentimente celor ce intra in ele.

Citeodata nu te inteleg, chiar nu poti sa intelegi ca "diferit" nu inseamna neaparat "mai bun"?

Quote

Iulian's Photo Iulian 02 Mar 2015

mie bisericile catolice mi se par la randul lor conducive pentru spiritualitate... la fel cele luterane... si asta ziceam si eu ca spiritualitatea nu e de un singur fel. Michidus a zis ca astea ortodoxe inspira "mai multa traire spirituala"... asta a fost punctul contestat de mine.

 

in Bizant ( de la Constantin cel Mare) biserica a fost atasata puterii imperiale. din secolele 7-8 papa la Vatican a fost detasat de presiunea politica si a devenit primum inter pares in probleme spirituale (si politice) in lumea occidentala. patriarhii ortodocsi au fost tot timpul sub mana imparatului in Constantinopol si apoi la bulgari, sarbi si apoi in Moscova.


si arhitectonic bisericile pre-gotice la catolici au aceeasi impartire a spatiului ca la cele bizantine ( al caror stil e emulat si la noi). in vest cele mai multe biserici sunt gotice.

Quote

adso's Photo adso 02 Mar 2015

cum puteti voi contesta rational si argumentat o chestie fundamental si absolut subiectiva si personala ca "mai multa traire spirituala" ma depaseste cu desavarsire...

 

da' nah, e interesant :gene:

Quote

FLEX's Photo FLEX 02 Mar 2015

o chestie fundamental si absolut subiectiva si personala 

Exactly my point, dar mi-a fost lene sa scriu; nu poti face clasamente cantitative in chestiune, dar cert exista diferente calitative.

Quote

IRONICK's Photo IRONICK 02 Mar 2015

cum puteti voi contesta rational si argumentat o chestie fundamental si absolut subiectiva si personala ca "mai multa traire spirituala" ma depaseste cu desavarsire...

 

da' nah, e interesant :gene:

 

vibratie spirituala este un fel de balonare personala sau iti "chioraie matele"

Quote