←  Sinapsa politică

Sinapse

»

Despre China

bomicabomic's Photo bomicabomic 12 Jan 2016

da mah, marea problema nu e capitalizarea burselor chineze, care nu e stelara, cat bulele pe care le muta in alte parti.

Poi, mai amu freo cateva zile, zisei si io ca vor deprecia yuanul, ca sa-si creazca egzporturile si vor arunca laturile peste toata lumea...dar Iulica si VV ziceau, ca nu si nu...ca e o problema de datorii...datorii-datorii dar ei fac shopping fara greturi.

Booon, bursa chineza nu e una stelara, dar economia chineza, da...

Toata lumea in ultimii ani numa despre asta discuta....facem in China, cresc vanzarile in China, plm...totu in China...nebunie. Orice strategie, orice cacat...orice biznis plan, orice comunicare catre actionari.

Si-acu Apple se duce in jos nu din cauza bursei chineze ci din cauza ca economia chineza se duce in jos...ca chinezii au facut nu jtiu ce subventie la telefoanele unei companii chinezesti si au explodat aia....

 

Cum ztatu e ztat si nu pune cheztii la vedere plus ca e manat de idei de putere si alte cele...plm...ma uit ca proztu si ma gandesc sa nu creeze ceva artificial ca sa ne puna in cur pa toti...habar n-am.

Quote

Iulian's Photo Iulian 12 Jan 2016

io cred ca tu nu esti atent la ce am zis eu... ca am zis ca vor devaloriza.

Quote

bomicabomic's Photo bomicabomic 12 Jan 2016

da bre stiu ce ai zis despre depreciere...dar era forba de datorii (nu mai stiu cine pusese nijte grafice. matale sau VV). nu te-am cetat ca fiind da rau, plus ca mi-am lasat ochelarii habar n-am unde si nu poci sa scriu prea in detaliu..

 

In fine, ideea generala e ca io-s intr-o nebuloasa totala cu China si ce se intampla....

Quote

vv's Photo vv 12 Jan 2016

Ma, io am pus niste grafice, da' FWIW eu n-am zis ca nu vor devaloriza, am zis ca asta nu-i ajuta prea tare cu problema datoriilor, fiindca problema delicata acolo e datoria privata care e in mare parte in "valuta forte".

[l.e.] Cu alte cuvinte, argumentul meu era ceva de genul "there is no easy way out". Nu au o solutie evidenta, de genul "devaloriza yuan-ul, si scapam de probleme!"
Quote

Iulian's Photo Iulian 07 Jun 2016

problema cu imprumuturile neperformante chineze se confirma...

 

http://www.bloomberg...ht-goldman-says

 

"Such a scale of deterioration [in China's leverage] certainly increases our concerns about China’s underlying credit problems and sustainability risk," the Goldman analysts conclude. "The possibility that there is such a large amount of shadow lending going on in the system that is not captured in official statistics also points to [a] regulatory gap, and underscores the lack of visibility on where potential financial stress points may lie and how a possible contagion may play out."

 

 

asta e mama tuturor bulelor... bula imobiliara americana din 2008 e palida fata de asta. keep an eye on this. posibil ca asta va fi prima recesiune mondiala plecata din China.

Quote

Ake's Photo Ake 04 Jul 2016

Las un link aici..mi s-a parut interesant.

Quote

Lolek's Photo Lolek 24 May 2017

Social credit system. De ce? Pen că lack of trust.
Nu e de arătat cu deshtu', ideea nu e nouă și n-aș subestima cam câți ar fi de acord cu așa ceva și pe la noi. Pe post de vinilin în loc de the real thing. În fapt cineva ca Felix Tătaru ar întinde toate pânzele sus pentru așa surogat de umanitate care ar recompensa pe ăi mai complianți dintre citizeni.

Și mi-am incheiat ziua de lectura in domeniul horror, mare parte din chestii le-am dat pe FB, asta, cireașa de pe tort, aici.

P.S.: n-aș politiza. Că mai știm ce e aia meritocrație, cum se ajunge la una șamd. În plus oricum văd din ce in ce mai multe afinități între zone tradițional opuse. Și vine vremea culesului recoltei după atâtea chinuri cu plantat și irigat.

Chestia asta ar fi mers la fel de bine intr-un topic "Despre lume". Dar e OK, incepem cu "Despre China", îi luăm la mișto și facem ca ei in cele din urmă.

https://foreignpolic...t-to-rank-them/
Quote

Iulian's Photo Iulian 27 May 2017

capsunarii fac probleme...

 

Quote

Iulian's Photo Iulian 29 May 2017

 

mai la urma vedeti cum acuma cica si Duterte vrea din nou ajutorul Americii (asta toamna a zis ca nu mai vrea ca e imperialisti)...

Quote

Iulian's Photo Iulian 30 Sep 2017

prima baza militara in strainatate a Chinei - Djibouti.

 

Quote

vv's Photo vv 07 Jan 2018

In caz ca nu stiati:


Mecanismul in sine e *extrem* de puternic. E poate unul din cele mai puternice unelte folosibile de catre un guvern.
Nu e nici un dubiu ca programul va "reusi". Efectul acestei "reusite" nu poate fi decat "groupthink" - nu prea au cum sa mai aiba opinii divergente.
Ceea ce pe de o parte garanteaza colapsul pe termen mediu-lung al societatii chineze (e singura chestie din care nu poti scapa. Ever. E bine documentata istoric. Le va fi imposibil sa se adapteze cand va apare o "lebada neagra"). Pe de alta parte, ii face extrem de periculosi... pentru ca o societate in colaps, mai ales una care e inca puternica, nu prea colapseaza "ordonat". Are grija sa fie "messy", pentru toata lumea din jur....
Quote

mil's Photo mil 24 Jan 2018

e pe iutub, pe contul Techaltar, un filmuletz scurt despre protectzionismul chinezesc pe noile tehnologii legate de IT...pe scurt, chinezii pun talpi cam oricarui strain care vrea sa vanda pe piatza lor(hartzogaraie extinsa intarziaata= hartzuire economica si administrativa)  intre timp se creaza o intreprindere chineza care fura ideea de biznis a firmei straine...si ideea devine chinezeasca, strainul ori se asociaza cu chinezul (Netflix), ori pierde banii investitzi pentru ca nu poate concura clona chiuneza deja bine implantata (Uber)...alte societatzi (gigantzi mondiali fara rivali) sunt pur si simplu interzise in china (gogu, fatza-carte)...pe afacerile lor actzioneaza clone chineze.

 

techaltar e un ungur care a lucrat catziva ani in china (am impresia ca e si prof de engleza) la numarul 3/4 de vanzatori de smartfoane pe piatza chineza, care productaor de smartfoane e chinez, nici n-atzi auzit voi de el...in china, in afara de marul (care a intrat devreme si oricum are monopol pe tot, deci nu ai cum sa ii faci concurentza) top 5 vanzari de smartfoane e numai firme chinezesti (maru e pe doi, dupa huoavei)...samsung vinde in chine undeva pe la nivelul lui top10, iar LG, nici nu exista practic pe piatza chineza.

 

si asta in conditziile in care noi nu putem fi mai deschisi cu firmele chineze...ca asa e cu liberul schimb in OECD.

 

asta e de fapt problema chineza, nu iuanul supraevaluat (cum zise tramp), ca oricum din exporturile chineze partea leului si-o taie investitorii si distribuitorii occidentali...deci cu cat mai mici costurile in china (iuanul supraevaluat), cu atat e mai mare marja de profit, cu atat mai multzi bani pentru investitori si distribuitorii. si mai e un avantaj, invazia importurilor ieftine din asia mareste artificial puterea de cumparare a bizonului occidental, care nu mai observa ca nu i-a mai crescut salariul in raport cu inflatzia de decenii daca poate sa isi ia mai multa marfa proasta chinezeasca de banii aiai de la uolmart...de asta trampul a renuntzat la toate prostiile lui antiglobaliste din campanie...e pretinul chinezilor

 

pare oul lui columb ce va povestesc io, dar n-am vazut la teve pe nimeni explicand chestia asta...pe scurt

- piatza chinezeasca ticalos de protectzionista

- piatza occidentala ticalos de deschisa

- in china se formeaza o bula in urma cestui proces care se va sparge, cu cat mai tarziu, cu atat mai rau plezni-va

 

 

un alt subplot e China-India.... faptul ca firmele chineze sunt inca cam firave (cu exceptzia huaweiului) sa se ia de piept in lupta dreapta pe piatza occidentala, fara protectzia atotstiutorului si puternicului stat chinez (corporatziile chineze isi livreaza clientzii statului totalitar chinez in schimbul acestei prozectzii) si pana prind puteri s-au repezit in india, cam totzi perfoemerii IT ai peitzii chineze au invadat fraiera de Indie, care crede ideologia ca liberul schimb si piatza libera sunt cheile iesirii din subdezvoltare...rezultatul...tabelul vanzarilor de smarturi, tablete si alte produse hitec in india seamana din ce in ce mai mult cu cel din china.

 

un alt subplot e China-Africa, chinezii scumpara halci de africa pentru a-si asigura resurse vitale in circuit inchis, "pentru de dimineatza"... cand va plezni modelul de dezvoltare OECD...colonii 2.0

Quote

Iulian's Photo Iulian 18 Mar 2018

Xi a fost reales presedinte cu 2970 voturi la 0... si poate catinda din nou de cate ori pofteste.

 

intre timp UE si America se intrec in stupiditate...

 

timpul sa luam ore de mandarina?

Quote

Iulian's Photo Iulian 18 Mar 2018

prima baza militara in strainatate a Chinei - Djibouti.

 

 

urmeaza a doua in Pakistan, nu departe de Golful Aden ( iesirea din golful Persic catre Oceanul Indian). Djibouti e la iesirea din Marea Rosie si Suez.

 

 

numarul 3 posibil in Sri Lanka... India pare sa contracareze. 

Quote