←  Tigaia şi polonicu' ne deschid apetitu'

Sinapse

»

Restaurante, circiumi, bodegi

vv's Photo vv 13 Apr 2017

l.e.: am si un vinars de prunaaaa pentru next days, d-ela in butoi de dud, de fo 10 ani, de la Bozesh, AB County. :D

Mediocrule! Ăla e din Hunedoara, nu e din tărâmul făgăduinței, AB. Și oricum, vinarsu' facut mai departe de 10km de Blaj e contrafăcut, îți strici doar papilele gustative cu el.

P.S. Linguri, nu lingurițe. Compară-le cu cuțitul.
Quote

bflorian's Photo bflorian 13 Apr 2017

De fapt... stii ce? Ia de aici sa te oftici, totusi - ca te stiu pofticios:
De la dreapta la stanga: supa de legume, mousse foie gras, branza de capra afumata cu dovlecel, telina si sfecla rosie (mmm...), pastrav cu lemn dulce, fenel si hrean (mleam!), carpacio de strut cu pastarnac si muguri de pin, coctail de creveti.
jxOlj8W.jpg

Problema mea cu restaurantul asta este ca in fapt nu exceleaza prin nimic. Cu 1000 de euro mergi in Madrid, bagi 3 sau chiar 4 restaurante de una si doua stele Michelin, iei meniul degustasion la fiecare si gasesti inspiratie pentru 15-20 de lingurite. Restul e bucatarie elementara + flori si frunze de decor + gheata carbonica.... Nu avem ficat de balena fume cu mac si zmeura, nu avem spuma de 21 de verdeturi in care sa simti fiecare din cele 21 de verdeturi, nu avem ecler cu lapte de camila si spuma de floare de cafea... Pentru cel mai bun restaurant din Bucuresti se cere mai mult...

 

LE: si cel mai tare ma oftica faptul ca o parte din linguri "cad greu". La sfarsitul mesei smiti ca "te-ai saturat" si nu ca ai facut un o excursie in raiul bucatariei care s-a terminat cu un happy-end... 

Quote

bflorian's Photo bflorian 06 May 2017

Deci eram obisnuit: la mare nu gasesti peste ci porc, berbec, bursuc si castor. Pana azi. Am doua restaurante pescaresti foarte bune chiar la noi la mare.

 

1. Pescaria lui Matei. In Eforie Nord. Sau pe aproape. Faceti rezervare ca altfel nu gasiti loc. Desi sunt multe mese. Tot ce vrei din peste, proaspat si bun. Gust mai spre mancarea de cherhana. 

2. In Navodari. Cherhanaua Tasaul. Faceti rezervare. Peste de peste. Scoici de scoici. Proaspete. Bune. Curate. Mancare cu un gust chiar mai rafinat.

 

Preturi? In doi, daca nu pui vinul te aduce la 150 lei. Aperitiv cu icre de stiuca, ciorba, scoici, rapane, cafea...

 

Asa incit mergeti acolo, faceti-va o "pila" si aveti grija la rezervare.

 

Scoicile de la Dalboka? Pa! 

Quote

adso's Photo adso 22 Jul 2018

Am mai incercat o tura de dry aged beef. Prima data a fost ok, dar relativ meh.

Acum a fost mult mai bine. L-am întrebat pe ăla de ce crede că sunt diferențe așa mari și mi-a zis că dp lui dv pentru dry ageing e mai potrivită carnea de pe curu' vacii, rump steak, aia mai puțin marmorata, deci mai puțin valoroasă că friptură când e mai proaspătă.

Maturarea contează enorm, asta e evident. La ăștia centrul era aproape translucid, se putea tăia cu o linguriță cred. Iar faptul că nu are aproape deloc grăsime a făcut să nu aibă absolut deloc un mic aftertaste ranced.
Quote

bflorian's Photo bflorian 22 Jul 2018

Am mai incercat o tura de dry aged beef. Prima data a fost ok, dar relativ meh.

Acum a fost mult mai bine. L-am întrebat pe ăla de ce crede că sunt diferențe așa mari și mi-a zis că dp lui dv pentru dry ageing e mai potrivită carnea de pe curu' vacii, rump steak, aia mai puțin marmorata, deci mai puțin valoroasă că friptură când e mai proaspătă.

Maturarea contează enorm, asta e evident. La ăștia centrul era aproape translucid, se putea tăia cu o linguriță cred. Iar faptul că nu are aproape deloc grăsime a făcut să nu aibă absolut deloc un mic aftertaste ranced.


Mda. S-ar putea sa ai o explicatie aici. Nu m-am gandit la asta. O sa pun la invechit o bucata de black angus nasol sa vad ce iese.
Quote

adso's Photo adso 23 Jul 2018

In questul meu pentru ultimate kimchi am reușit să penetrez rețeaua coreeană de aci (care, btw, e surprinzător de extinsă) până cand am ajuns la furnizorii primari.

Azi am primit (contra 12 euro 😉) un kg de kimchi fermentat ca la carte, peste 6 luni in vas de pământ, cu sos de peste etc.

Tre' deschis în aer liber, că ce se întâmplă când aerezi varza murata e pistol cu apa.

Da' așa explozie de arome nu cred sa mai existe undeva. Simți varza, pământul, ghimbirul, ceapa, fiecare condiment in parte... Și o parte din propria mortalitate pentru ca, pentru o milisecunda absolut pasagera afetrtasteul nu poate fi descris decât putrescent. Și nu lovește în moalele capului, te încălzește pe interior.

Mi-a zis bine intuiția că e mult mai mult decât un simplu aliment 😍😋
Quote

bflorian's Photo bflorian 23 Jul 2018

12  ieuro un kil de varza in pragul putreziciunii... buna afacere! *

 

 

 

* - pot sa scriu si mai urat daca nu dai sursa!

Quote