←  Sinapsa politică

Sinapse

»

Globalizare/liberalism Vs. Etatism Economic

Iulian's Photo Iulian 16 Mar 2017

io-nteleg ce zici tu, dar nu sunt sigur ca tu intelegi ce zic io... ca altfel nu ti-ar sari tzandara asa de repede. 

 

America "a dat" pen'ca guvernele au lasat asta sa se intample. discutia asta au avut-o in 1996 cu Ross Perot, un Trump al vremurilor alora, ( "sunetul asta a e al slujbelor care vor pleca in Mexic daca NAFTA se semneaza").

Quote

bflorian's Photo bflorian 16 Mar 2017

Apropos de America, West Germany + alte West European Countries si rolul lor in sugrumarea regimurilor comuniste: cand vad cat de impotenta este UE 2017 in a face fata manipularilor Rusesti aproape ca nu mai are rost sa demonstram ca vestul europei nu a avut nici un rol in caderea liderilor comunisti in 89.... Ramin rusii si americanii ca principali autori ai lovilutiilor. Si nu poa sa nu te treaca un frison gandindu-te "daca nu au fost nici americanii?!".

Quote

Liviu M's Photo Liviu M 16 Mar 2017

ca altfel nu ti-ar sari tzandara asa de repede.

:BigB:


America "a dat" pen'ca guvernele au lasat asta sa se intample.

Si cum ar fi putut impiedica? Nu era si Mexic, era numai China. De plecat tot plecau.

Quote

mil's Photo mil 24 May 2017

discutzia asta dintre Iulian si Liviu... e de la Smith si Ricardo incoace...ambii au fost pro-comertz si pentru ridicarea barierelor, dar si-au psi pus problema ca in urma eliminarii protectzionismului va fugi capitalul in tzarile cu fortza de munca eftinca si pe urma vor importa in tzarile cu fortza de munca scumpa unde e piatza de desfacere e bogata...fiecare a gasit un placebo ca sa spuna ca totusi asta e calea de urmat:

- Smith, mana invizibila (asta e singura mana invizibila din lucrarea lui Smith)...recte victoria patriotismului asupra capitalistului, care capital va avea interes sa nu isi ruineze social tzara pentru bani, capitalistul vrea sa traiasca in continuare intr-o tzara frumoasa si sa nu il prade vecinii infometatzi

- Ricardo, avantajul comparativ...adica capitalurile vor pleca...nu e patrioate, dar pana la urma fiecare tzara va face ce e mai competitiv, de ex. portughezii vinuri si englejii...lana...si dupa aia fac schimb.

 

problema e ca nu numai comunismul si-a facut iluzii despre natura umana ...ci si conu Smith...si problema lui Ricardo e ca n-a prevazut megatransportorul intercontinental de containere si nici refrigerarea artificiala...

Quote