←  Sinapsa politică

Sinapse

»

Incalzirea Globala

mil's Photo mil 16 Nov 2016

biomasa nu e o solutzie, e o pseudosolutzie:

- are emisii de praf f. fin care chiar te omoara in chinuri

- elibereaza CO2 stocat de bine de rau pe 100-150 de ani....e mult mia intelept sa prelungesti viatza lemnului bagandu-l in constructii sau mobile

- nu se poate extinde la o scara semnificativa, si pentru o majorare tre ori taiate paduri, ori facute recolte energetice care reclama pamant, combustibil fosil, ingrasamant poatentzial care poate fi folosit pentru mancare...

- lemnul ala trebuie transportat, uscat, maruntzit (ca s apoata concura cat de cat in eficientza cu combustibilii fosili clasici)

- ca vine din paduri intesive sua culturi energetice...ai o problema suplimentara in eroziunea solurilor

 

ca si la combustibilii de origine biogenica...producerea de electricitate din biomasa e recomandata numai cand e forma de tratament a deseurilor (industria mobilei, tanplariei de constructzii, managementul padurilor) "nu se merita" sa faci culturi energetice...cel putzin pe pamant...poate in ocean.

 

si am sa fac o supozitzie....daca am privim povestea arcei lui Noe si pe a potopului ca o metafora...daca suntem impinsi violent spre accelerarea catastrofei climatice tocmai pentru a nu a mai da vina pe elite pentru un nou razboi mondial ci pe noi insine, de exemplu...dupa ambele razboie monidale, elitele au suferit teribil la nivel pecuniar si au pierdut enorm din putere si privilegii...o catastrofa climatica care rezolva jumatate sau chiar 4/5 de omenire in catziva ani, ar fi solutzia ideala. elitele intacte ar suprima democrtzia (care ne-a adus dezastrul) si ar putea controla omenirea ramasa prin putzina politzie/secuiristi...care ar constitui clasa de mijloc...si care ar impune plebii pacatoase reguli de reproductzie stricte, astfel incat elita sa nu mai poata amentzita cu revolutzii... si unde trebuie chiar inlocui politzia umana cu robotzi si drone....si asa trai linistite amestecand genele lor selecte pana la sfarsitul istoriei.

 

deci, drill baby drill...apropo cica o pune pe Palin la ministerul energiei...si aia a zis ca o sa insite sa extraga cat mai repede toate resursele pe termen scurt cu care "bunul Dzeu a binecuvantat murica"...am crezut ca e un extras din SNL, dar e pe bune

Quote

Iulian's Photo Iulian 03 Dec 2016

http://www.wsj.com/a...etic-1480723518

 

inchizitia iecologista...

Quote

Iulian's Photo Iulian 16 Dec 2016

https://www.bloomber...eaper-than-wind

 

The overall shift to clean energy can be more expensive in wealthier nations, where electricity demand is flat or falling and new solar must compete with existing billion-dollar coal and gas plants. 2 But in countries that are adding new electricity capacity as quickly as possible, “renewable energy will beat any other technology in most of the world without subsidies,” said Liebreich. 

 

 

mdeci e muult mai bine pt toata lumea ca solarele sa se puna in tzari calde in curs de dezvoltare si nordul sa o ia oleaca mai incet.

Quote

mil's Photo mil 16 Dec 2016

asta e o judecata cost/investitzii, si pentru contabil e o o concluzie de bun-simtz...pentru tema acestui fir care e incalzirea globala, aceasta concluzie e foarte paguboasa.

 

 dormitul pe ureche si prelungirea duratei de viatza a centralelor clasice (si nucleare, nu numai pe combustibili fosili), care s-au amortizat si produc din ce in ce mai ieftin....nu va duce la solutzii pentru energii regenerabile.  Pana acum n-avem solutzii scalabile  si repoductibile de stocaj si transportul din tzarile cade in cele reci nu se poate face ca are uriase pierderi...nu s-a gasit un compus conductor mia bun la temperatura ambianta.

 

caz real, in 2015, in germania, o centrala pe gaz, proaspat construita, cea mai buna tehologie...n-a functionat decat 30 de minute, pentruca centralele pe carbune produc electricitate foarte ieftin. singura scapare e ca se termina lignitul si o sa le inchida,.

Quote

Iulian's Photo Iulian 16 Dec 2016

se termina o laie lignitul ( se termina in Germania, Belgia, Frantza)... daca il citeai pe Lieonid ai fi aflat ca Germania/UE importa carbune acuma din USA unde nu se termina nici in 200 de ani la consumul actual ( in scadere oricum):

 

https://www.bloomber...that-can-t-last

 

e vorba de preturi ( alternative). carbunele american si australian e inca ieftin. nu are mare viitor dar UE inca importa mult ( anul de varf a fost 2015, anul asta exporturile de carbune murican in UE sunt in scadere cu 1/3). Germania nu poate trai doar din solar si eolian, au nevoie de centrale pe combustibili fosili mai ales ca au renuntzat la nuclear. emisiile Germaniei de CO2 au ramas constante in timp ce ale Muricii au scazut - primii au renuntzat al nuclear, iar murica a convertit multe centrale de la carbune la gaz.

 

http://www.eia.gov/c...pdf/t7p01p1.pdf

 

PS Olanda se pare a consuma acuma numai carbune american.

Quote

mil's Photo mil 16 Dec 2016

ei, mai inchid ei, macar pe ale vechi....carbunele e o idee teribil de proasta. pe langa gaze cu efect de sera, polueaza multivalent...ploi acide, smog, particule fine ce dau in cancer,

 

 

nu e nicio bucurie cu exportul/importul...carbunele nemtzesc de langa rin se extrage in sistem de mina deschisa, cu niste agregate pe senile cat un vapor, cu multa automatizare, cu foarte putzini oameni afectatzi direct in imediata proximitate a exploatarii, cand termina o sa dea drumul la rin in circul creat si o sa faca un imens lac, turism, dezvoltare urbana de lux imprejur. e aproape un vis.

 

al murican se scoate din mine clasice, foarte propabil cu multe mortzi premature atat din risc cat si din pulberi... se mai adauga si transportul intercontinental la emisiile directe...deci eelectrictatea germana cu carbune murican va fi si mai concentrata in carbon si in sange

Quote

Iulian's Photo Iulian 16 Dec 2016

si una proaspata:

 

https://www.cleanene...lmost-out-reach

 

Germania recunoaste ca nu isi poate atinge tinta de reducere e emisiiilor de CO2 pt 2020. 


 

al murican se scoate din mine clasice, foarte propabil cu multe mortzi premature atat din risc cat si din pulberi... se mai adauga si transportul intercontinental la emisiile directe...deci eelectrictatea germana cu carbune murican va fi si mai concentrata in carbon si in sange

 

minele clasice sunt in scadere masiva si in USA. si in West Virginia si Kentucky ( unde traditional erau multe mine) se extrage acum mai mult in exploatari deschise. dar principalul stat acuma e Wyoming ( 40% din productia USA) unde e numai deschis.

 

https://commons.wiki...mining_type.png

 

si nu se mineaza deloc lignit ( Germania exploateaza aproape numai lignit, huila nu mai au aproape deloc si ultimele mine se vor inchide in 2 ani), tot e huila care e mult mai densa caloric.

Quote

mil's Photo mil 19 Dec 2016

nu stiu de ce vrei sa ma contrazici....daca n-am zis....

 

am zis lignit in germania si ce il va inlocui...ce tragetzi voi din sua si ajunge in olanda si in 2025 in germania, huila sau lignit, din Virginia sau din alta parte, n-am de unde sa stiu si nu sti nici tu.

 

Io l-am vazut pe trump cu lopata si lampasul in Virginia si mi-am zis ca daca se va exporta mai mult...din minele calsice se va exporta, ca sa dea de lucru la ortaci...pe magaoaiele alea in sistem deschis muncesc cateva zeci de oameni pe schimb, si n-au nevoie nici de lampas si nici de tarnacop. e posibil sa ii fi mintzit inca o data. sa le dea iluzia ca climate change e inamicul lor, insa cand se ridica banul...sa deschida mai multe mine deschise in alte state. Oricum minele deschise au alte dezavantaje, distrug peisajul, sterilul e stocat pe alt terenuri si le caca, resursele de apa sunt poluate si deviate....nu peste tot ai la indemana un rau de talia rinului sa umpli circul si sa acoperi dezastrul.

 

si cu datele tale despre kWh nemtzesc intaresti ce am spus, mentzinere ain viatza artificiala, sub imperiul costurilor scazute pe kwh, a instalatziilor pe fosili din tzarile civilizate, e un furat de caciula proprie. kWh e mai ieftin dar e mai concentrat in carbon, si e deocamdata mai ieftin, deoarece resursele locale se epuizeaza si vor trebui sa le transporte de peste ocean cu costuri mai mari si cu emisii mai mari....deci articolul pe care il evidentziezi e teribil de limitat in viziune si orientat pe termen scurt, pentru CEO care stau 3-5 ani la carma si pe urma se cara...pentru incalzirea globala sa pui instalatazii ultramoderne, limitate si scumpe in tzarile sarace unde nu e cere de electricitate e o contra-solutzie.

Quote

mil's Photo mil 19 Dec 2016

uite un update de la domnu Gates si colegii miliardari care mai vor sa lase altceva si copiilor lor decat niste cifre abstracte. De 5 ani e fondul asta. Un licar de sperantza...de ce oare niciunul din miliardarii astia nu fu in guvernul USA?

Quote

Michidush's Photo Michidush 19 Dec 2016

Gates sustine prin finantare cercetarea pt un reactor nuclear printre altele

 

https://en.wikipedia...wiki/TerraPower

Quote

vv's Photo vv 19 Dec 2016

Un licar de sperantza...de ce oare niciunul din miliardarii astia nu fu in guvernul USA?


pentru ca pana acu' nu a fost Trump presedinte? :cooldevil:
Quote

Iulian's Photo Iulian 08 Feb 2017

o idee buna:

 

https://www.bloomber...cut-regulations

 

sa vedem daca are aripi sa zboare...

Quote

Iulian's Photo Iulian 12 Jun 2017

exact pe problema:

 

https://www.the-amer...the-springtime/

 

merita citit tot...

Quote

mil's Photo mil 13 Jun 2017

auz...sa nu mia inecam pestele in apa...tramp n-a inlocuit parisul nici cu reglementari draconiene pe mediu (ba din contra suprima din ele supt indriumarea lu satana aia crestina sefa la la EPA care crede in promisiune lu D-zeu ca nu mai vine al doilea potop) si nici cu suplimentarea fondurilor de cercetare pentru noi surse de energie (tot din contra, a taiat masiv si d'acolo)...deci pana la noi ordine se pune ce a facut la "fac iu en ior cildren..ca eu oricum nu mai prind 2050"... sacrificam termenul mediu lung pentru avantaje pe termen scurt.

 

sa stea in Pariz era minimul sindical...nimeni nu il impiedica sa faca mai mult decat Pariz pe emissiile iusa care is cele mai mari per locuitor din lumea dezvoltata.

 

e un articol tipic de heritage-style...pentru oameni care prefera sa vada copacul, nu padurea, sau n-au rabdare si s eplictisesc dupa numaratul a 5 copaci, sau uita ca au numarat...dar in esentza e o spinuiala...sau pe romaneste, sa intoarcem ziaru la alba neagra.

Quote