←  Cu Doru prin locuri exotice

Sinapse

»

Johannesburg

bflorian's Photo bflorian 06 Sep 2012

Nu suntem rai dar abia asteptam. :)

Vorbeste pentru tine! Eu sunt rau... foarte rau... daca ma 'nervez maine ma uit si la A3 si voi fi de neoprit! :pokemonsaw:
Quote

vv's Photo vv 06 Sep 2012

De ce esti rau?
Nu-ti bei tot lapticu'?
Quote

bflorian's Photo bflorian 06 Sep 2012

De ce esti rau?
Nu-ti bei tot lapticu'?

Ba da dar beau numai de CAPRA!!!!! :cooldevil:
Quote

florin_el's Photo florin_el 06 Sep 2012

:)

Am coborit in Sandton, unde mi s-a recomandat: "Ma, vrei sa te duci in centru?... cool, du-te in Sandton, e misto, ai ce vedea!"

Posted Image
Infrastructura rutiera. Cel putin din Johannesburg pina in Pretoria sunt o multitudine de sosele paralele, imense. Unele in regim de autostrada. Chiar cu toate astea, traficul la orele de virf e serios.

Posted Image
Din tren am vazut cam cit gunoi a putut ramine dupa un meci local de rugby. Efectiv terenul era acoperit cu un strat de sticle si cutii de bere. Partea misto este ca se pare ca au valoare la centrele de reciclare, caci, la intoarcere, erau niste baieti saritori care impachetasera sticlele in saci mari. Ramasese numai gunoiul "ne-reciclabil" care probabil urma sa fie recoltat de serviciul de salubritate

Posted Image
La iesire din statie, harta orasului/zonei

Cind am iesit din statia de metrou (acolo Gautrain devine subteran), am zis ca sunt in Berlin: bulevarde largi, aerisite, citeva taxiuri asteptau cuminti, in zona marcata, la citiva metri un mall stralucitor. Cam pustiu peste tot, era duminica relativ dimineata. Am facut o tura prin zona, am inceput sa cochetez cu idea de a bea o cafea si sa ma duc inapoi la hotel. Nu prea vedeam nimic cool sa stau prin malluri toata duminica. Dintr-astea avem in Romania, mai mari si mai misto decit in oricare alt loc. Daca asta e Johannesburg... sa ramiie sanatos.

Posted Image
Nelson Mandela Square. Alaturi era si o statuie cu respectivul, cu care se pozau niste turisti mai harnici

Posted Image
In mall se pregateau de o parada de moda. N-am stat sa ma bucur si eu de free show :(

Totusi, din pagina de net pe care-am deschis-o inainte de a pleca din camera de hotel, am retinut Carlton Center. Era scris ca e cam singura cladire inalta in care este permis accesul turistilor la ultimul nivel si te poti bucura de o priveliste de la inaltime asupra intregului oras. Mai peste tot pe unde-am fost am incercat sa identific locurile astea... e placut sa te uiti la zonele aglomerate si din alta perspectiva. Asa ca, cum n-aveam nici harta, nici net pe telefon, m-am dus la primul taxi din coada si l-am intrebat cit face pina la Carlton Center.
"Aaaa, pai ala e in Johannesburg"
"Si eu, unde, Doamne iarta-ma sunt?"
"Pai noi suntem in Sandton, asta-i alt oras"
Pina la urma, dupa discutii am batut palma pentru 150 rand, cam 15 euro. L-am incurajat cu faptul ca-i de saftea.

Posted Image
Intre Sandton si Johannesburg center am intrat si pe o bucata de autostrada. Soferul, foarte politicos si de treaba, mi-a dat mai multe sfaturi si recomandari. Pe un ton potolit si ne-incercind sa-mi impinga servicii de ghid pe git. Parea doar fericit sa-si faca treaba si sa ma vada pe mine multumit.
Quote

florin_el's Photo florin_el 06 Sep 2012

Pe masura ce ne apropiam de zona centrala a Johannesburgului au inceput sa fie din ce in ce mai multi oameni pe strada. Un lucru care era usor de remarcat a fost ca eu eram singurul alb. Am inceput sa ma simt oarecum stingher pe bancheta din spate a taxiului, plimbat prin orasul oamenilor ca un lord :). Bulevardele tot largi, bine marcate, semafoare functionale, cladirile relativ bine intretinute. Nu prea poti spune ca blocurile in Bucuresti arata mai bine. Este insa destul de murdar pe jos, pe strada. Sticle, hirtii, bucati de plastic erau aruncate peste tot. Nu prea puteam sa dau vina pe o simbata noaptea mai petrecareata, sa sper ca in citeva ore serviciile de salubritate vor pescui tot gunoiul caci mare parte se cunostea ca nu e acolo de o zi doua. Am descoperit ca la parterul Carlton Center era un mall. Complexul este format dintr-un shopping mall, o cladire de birouri de 50 de etaje si un hotel. A fost construit prin anii '70 intr-o zona deja foarte aglomerata a Johannesburgului. Se pare ca a fost un extraordinar efort din partea tuturor implicati luind in considerare lipsa contractorilor calificati, problemele de organizare de santier intr-un oras deja aglomerat.

Posted Image

Eu am fost foarte multumit ca au reusit sa-l termine si ca inca mai e in picioare. Pentru numai 15 rand (1.5 euro) te lasa sa iei liftul pina la ultimul etaj. Acolo te poti plimba de la o fereastra la alta (ce e drept, cam murdare, dar asta am vazut si la case mai mari). Din fericire se pare ca au avut ceva probleme cu infiltratiile in tavan si unele ferestre erau deschise sa se aeriseasca. Doar asa am putut face si eu niste poze mai clare.

Posted Image
A view from Carlton Center. The Center consists of a huge office building (50 floors). Underground and first level there is a shopping mall. Just next to it there is a huge hotel, that was designed to be one of the most luxurious in Jo'Burg. Guess that it missed the right spot.

Posted Image
Another picture with the city, from the "Top of Africa". Old part of Johannesburg.

Posted Image
Some industrial-like buildings towards one side. Further were visible large deposits of waste from the gold mines, from the older times. Apparently the mining industry found ways to process them further so they started to disappear.

Posted Image
From up you could see mostly the top of the buildings and very little traffic on the streets. It was quiet, especially that it was a Sunday morning and most of the people were in church.
Quote

Iulian's Photo Iulian 06 Sep 2012

de sus arata ca un oras din mijlocul Americii. cvartale rectangulare, strazi late si autostrada undeva in peisaj...
Quote

Mihai's Photo Mihai 07 Sep 2012

pentru ca nu-s deloc fan footbal si ce a insemnat asta chiar si turistic pentru Johannesburg, eu astept sa-l vad de cand cu District 9 ;)

Posted Image

merci :)
Quote

florin_el's Photo florin_el 07 Sep 2012

Mihai, District 9 exista deja. E in sudul Johannesburgului. Oricine ai intreba, alb, negru, politist, mafiot iti va spune: nu te du singur in Soweto. Acolo e o alta lume, cu alti oameni, intr-o alta realitate. Nu cred ca mai au speranta, puterea sa creada, sau macar dorinta ca vor iesi vreodata de-acolo. Chiar si in centru, in zonele cum e Hillbrow (little Lagos, fieful traficantilor de droguri, arme, prostitutie), nu te du, sau cel putin, acolo, nu te abate de la strada principala. Dar, pentru cei aventurosi, cica e posibilitatea de a vizita si zonele astea, intr-un fel oarecare organizat. Poate platesti o taxa unui local, care imparte cu capi di tutti capi, pe-acolo. Ca la zoo. Numai ca nu stii clar pentru cine e spectacolul. E cam win-win as spune, numai sa nu fie cerere de rinichi pe piata neagra :).

Iulian, si eu am avut aceeasi impresie despre Johannesburg: foarte american. Si orasul si zonele rezidentiale din jur (spre nord). Sosele largi, clar marcate, locuri de parcare generoase, malluri peste tot, town planningul clar. Si sud-africanii mi se par... americani: oameni care conteaza in primul rind pe ei, pe skillurile si resursele lor in primul rind. Apelul la autoritati, la societate apare in plan secund, cind still deja ca ti-ai epuizat caile de a mitiga o situatie. Parerea mea este ca noi, europenii, am devenit foarte dependenti de structura sociala pe care ne-am construit-o, pe "civilizatia" pe care credem ca am acumulat-o. Suntem un pic prea plingaciosi. Parerea mea :).

Pentru mine, gata distractia in Jo'burg. Sunt in aeroport, la un vin rosu, sud-african. Somniferul pentru un zbor de 11 ore :).

Mai am citeva poze pe care le-am facut prin zona:

Posted Image
Walking in Small Street mall just next to Carlton Center

Posted Image
A major street downtown Johannesburg. On the right far side you can see Hilbrow tower. Hillbrow is one of the worst areas in Johannesburg now. It used to be a good area, but because of poor town planning and overpopulation now it has become one of the poorest and most unsafe areas.

Posted Image
As long as trains can still pass, there is no need for too much cleaning. Well, that's not too much different from Romania, we have a lot of plastic floating around there too.

Posted Image
In a park in Joburg. People, coming out from churches were getting together to discuss, gossip on the latest news, just relax on the grass or meet someone they wanted to.

Posted Image
2 young gentlemen playing a nice game of chess. Some 20 others were having an opinion on that, watching from the side. I have also got some rest there, watching the game for some 20 minutes. Very relaxing.

Posted Image
The sign was still there, the rock was on the ground, destroyed. According to the description it must have been foggy.

Posted Image
Signs downtown Johannesburg. Traffic lights were working and were respected, at least by the vehicles. The pedestrians were not really paying attention to the lights.

Posted Image
Some of the buildings had electric fences. Also in the residential buildings the access was controlled, heavy metallic doors were installed.

Posted Image
One train station from Johannesburg Park Station to the north and you can come out in Rosebank station. Completely different from Park area: you meet a very modern shopping mall with all kind of shops and restaurants. I took my time and had some spicy chicken in Nando's

Posted Image
Had also a nice African dance. The guys were entertaining the public for some change. Nice show.

Posted Image
Just leaving from the shopping center I have come across a Sunday market. A lot of traditional stuff, food and non-food, very tempting. Luckily I managed to avoid any shopping... even if I contemplated for a couple of minutes a nice boomerang.

Domnilor... o seara frumoasa, si un week-end relaxant.
Quote

adso's Photo adso 07 Sep 2012

Posted Image
The sign was still there, the rock was on the ground, destroyed. According to the description it must have been foggy.


delicioasa olandeza :pe jos:

un fel de 'ia pac, scarbavnicul madular va fi dat la rete' :))
Quote